Kanada zvýši svoje výdavky na obranu až o sedemdesiat percent, chcú si riadne plniť svoje záväzky voči NATO

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 07:45 • 2 min
Kanada zvýši svoje výdavky na obranu až o sedemdesiat percent, chcú si riadne plniť svoje záväzky voči NATO

TORONTO - Kanada plánuje výrazne zvýšiť svoje výdavky na obranu.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra obrany Harjita Sajjana sa počas nasledujúcich desiatich rokov zvýšia o 70 percent a dosiahnu sumu 32,7 miliardy kanadských dolárov (približne 21,7 miliardy eur), informovala dnes agentúra AP.

 

Výdavky na obranu by tak mali o desať rokov tvoriť 1,4 percenta kanadského hrubého domáceho produktu; v súčasnosti predstavujú len približne 1,2 percenta.

 

Kanadský minister uviedol, že avizované zvýšenie obranného rozpočtu krajiny má zabezpečiť, že Kanada bude v rámci NATO spoľahlivým a dôveryhodným partnerom.

 

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Washington nebude podporovať Severoatlantickú alianciu ako doteraz, ak jej členské štáty nezvýšia svoje obranné výdavky na minimálne dve percentá svojho HDP.

 

Zatiaľ túto požiadavku spĺňa len Británia, Estónsko, Grécko a Poľsko. Spojené štáty zaisťujú viac ako 70 percent obranného rozpočtu Aliancie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona