Kanada zvažuje zrušenie kontraktu so Saudskou Arábiou

NETKY.SK • 17 December 2018, 10:22 • 2 min
Kanada zvažuje zrušenie kontraktu so Saudskou Arábiou

VANCOUVER - Kanada hľadá spôsob, ako odstúpiť od veľkého zbrojného kontraktu so Saudskou Arábiou, uzavretého v roku 2014. Snaha vypovedať zmluvu súvisí s kritikou kráľovstva ohľadom vraždy investigatívneho novinára Džamála Chášukdžího a úlohy Rijádu v jemenskom konflikte. Vyhlásil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau.

slovakia

left justify in out

Trudeau už v minulosti povedal, že bude "mimoriadne náročné" odstúpiť od dohody podpísanej predchádzajúcou konzervatívnou administratívou bez toho, aby "museli Kanaďania zaplatiť nehoráznu pokutu".

 

img

 

Kanadský premiér v kontexte vraždy Chášukdžího, ku ktorej došlo na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule, uviedol, že "vražda novinára je absolútne neprijateľná".

 

Kanada však po predchádzajúcom premiérovi kontrakt s Rijádom na dovoz ľahkých obrnených vozidiel v hodnote 15 miliárd dolárov, od ktorého nie je jednoduché odstúpiť. Ako totiž Trudeau spresnil ešte v októbri v interview pre rozhlasovú stanicu CBC, zmluvná pokuta za nedodržanie predmetnej dohody predstavuje jednu miliardu dolárov.

Premiér v tejto súvislosti dodal, že jeho administratíva sa i napriek tomu zaoberá touto otázkou a snaží sa nájsť spôsob, ako odstúpiť od kontraktu. Kanadský predseda vlády je pritom dlhodobo vystavený kritike politických oponentov, ako aj ľudskoprávnych organizácii za to, že sa mu ešte stále nepodarilo danú dohodu zrušiť.

Na základe zmluvy uzavretej v roku 2014 by kanadský zbrojársky podnik General Dynamic Land Systems-Canada mal saudskoarabským ozbrojeným silám dodať 928 kusov ľahkých obrnených vozidiel a šesť obrnených transportérov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies