Kanada vyplatila bývalému zajatcovi z Guantánama 10 miliónov dolárov

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 16:27 • 2 min
Kanada vyplatila bývalému zajatcovi z Guantánama 10 miliónov dolárov

TORONTO - Kanadská vláda vyplatila značnú sumu peňazí bývalému zajatcovi z amerického tábora Guantánamo po tom, ako súd ešte v roku 2010 uznal, že došlo k porušeniu jeho práv zo strany kanadských predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Omar Khadr narodený v Kanade dostal podľa týchto údajov 10,5 milióna kanadských dolárov (7,1 milióna eur) na základe dohody, ktorá v júni vzišla z rokovaní medzi vládou a právnikmi bývalého zajatca. Hovorca kanadského ministra verejnej bezpečnosti zatiaľ takéto urovnanie sporu odmietol potvrdiť.

 

Khadra zajali ako 15-ročného americkí vojaci po prestrelke pri jednom z údajných komplexov organizácie al-Káida v Afganistane. Následne strávil desať rokov v Guantáname, pričom bol niekedy označovaný za detského vojaka.

 

V roku 2010 Khadr priznal svoju vinu na smrti amerického vojaka pri uvedenom incidente v Afganistane, na čo bol odsúdený na dodatočných osem rokov väzenia. Spojené štáty ho neskôr vydali do Kanady, kde si mal odpykať zvyšok trestu, v máji 2015 ho však prepustili v súvislosti s tvrdením, že jeho priznanie bolo vynútené pod nátlakom.

 

Informácie, že Khadr dostane milióny dolárov, prenikla na verejnosť už začiatkom tohto týždňa a rozhnevala mnohých Kanaďanov, ktorí ho považujú za teroristu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona