Kanada spustí letecké útoky na ciele Islamského štátu aj v Sýrii

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 18:26 • 2 min
Kanada spustí letecké útoky na ciele Islamského štátu aj v Sýrii

OTTAWA - Kanadská vláda plánuje rozšíriť svoju vojenskú misiu proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) po Iraku aj na ciele tejto organizácie v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Oznámili to dnes kanadskí armádni predstavitelia, ktorých citovala agentúra Reuters.
     

Súčasne chce predĺžiť mandát bojovej misie z aktuálnych šiestich mesiacov na rok, jej ukončenie plánuje na marec 2016. 
     

Na severe Iraku pôsobí asi 70 kanadských príslušníkov špeciálnych zložiek, pričom na spoločných leteckých útokoch koaličných vojsk voči cieľom IS v Iraku participuje šesť kanadských bojových stíhačiek.
     

Podľa kanadského premiéra Stephena Harpera predstavuje Islamský štát pre Kanadu elementárnu hrozbu. 
     

"Proces zneškodňovania IS si vyžaduje zasahovať jeho ... infraštruktúru v mieste jej umiestnenia, vrátane Sýrie," uvádza sa vo vládnom návrhu. 
     

Spustenie náletov v Sýrii i Iraku si vyžaduje schválenie v parlamente. Návrh by mal u poslancov podľa Reuters prejsť bez problémov, vzhľadom k tomu, že vládni konzervatívci premiéra Harpera majú v snemovni väčšinu.
     

Kanada sa týmto krokom po Spojených štátoch stane druhým členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý podniká letecké útoky na pozície IS v Sýrii. K spojeneckým náletom voči cieľom IS v Sýrii sa pripájajú aj stíhačky Jordánska a Spojených arabských emirátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies