Kanada sprísňuje sankcie voči Iránu

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:45 • 2 min
Kanada sprísňuje sankcie voči Iránu

OTTAWA - Kanadský minister zahraničných vecí John Baird v stredu oznámil zavedenie dodatočných sankcií voči Iránu, ktorých súčasťou je úplný zákaz obchodovania medzi krajinami.

slovakia

left justify in out

Ottawa chce týmto spôsobom zvýšiť nátlak na Teherán po tom, ako ani posledné rokovania nepriniesli pokrok v otázke jeho sporných jadrových aktivít. Tie podľa Bairda vyvolávajú v Kanaďanoch "vážne a ozajstné znepokojenie", ktoré ich núti k "rozhodnému konaniu". Podľa ministra totiž Iránci nie sú schopní viesť "zmysluplný" dialóg s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu ako ani skupinou šiestich mocností angažujúcich sa v jadrovom spore, zatiaľ čo "riziko predstavované obohacovaním (uránu) stúpa".

"Chýbajúci pokrok... vedie Kanadu k zákazu všetkého dovozu a vývozu z Iránu s okamžitou platnosťou," povedal Baird. Ottawa taktiež pridala na svoju čiernu listinu ďalších 30 jednotlivcov a 82 spoločností, ktoré údajne Teheránu pomáhajú napredovať v jadrovom programe a vyhýbať sa medzinárodným sankciám. Kanaďania tak s nimi nebudú smieť udržiavať finančné či obchodné vzťahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies