Kanada: "Betónová lady" Pauline Maroisová bude prvou premiérkou Quebecu

NETKY.SK • 5 September 2012, 06:40 • 2 min
Kanada: "Betónová lady" Pauline Maroisová bude prvou premiérkou Quebecu

Kanada: "Betónová lady" Pauline Maroisová bude prvou premiérkou Quebecu

slovakia

left justify in out

imgSeparatistická strana Parti Québécois (PQ) na čele so skúsenou 63-ročnou političkou Pauline Maroisovou zvíťazila v utorňajších voľbách v Quebecu, frankofónnej provincii Kanady, bude však mať hlasy iba na vytvorenie menšinovej vlády. Predpovedali tri veľké televízne stanice.
      Ak sa tento výsledok potvrdí, bude takmer nemožné, aby nová vláda PQ vypísala referendum o nezávislosti provincie, informovala tlačová agentúra Reuters.
      PQ vo voľbách porazila liberálov, ktorí po deviatich rokoch prišli o moc.
      Televízne stanice predpovedali, že PQ získa 56 kresiel v 125-člennom provinčnom parlamente, k väčšine by jej tak chýbalo sedem hlasov. Druhí najsilnejší liberáli podľa televízií získajú 47 kresiel a ako tretia sa umiestní novovzniknutá Koalícia Avenir Quebec (CAQ) s 20 kreslami.
      Pauline Maroisová (63), prezývaná pre jej pevnú vôľu Betónová lady, bude prvou ženou na čele quebeckej vlády. Poslanecké kreslo pre PQ získala prvýkrát v roku 1981 a hneď nato, necelé dva týždne po pôrode svojho tretieho dieťaťa, sa dostala do vlády.
      Zastávala viaceré ministerské funkcie, vrátane ministerky financií. V roku 1998, ako ministerka školstva, zriadila celodenný dotovaný program starostlivosti o deti vo veku od 5 do 12 rokov.
      V apríli 2011 prekonala vnútrostranícku vzburu, ktorú vyvolalo jej odmietnutie stanoviť časový rámec pre usporiadanie ďalšieho referenda o nezávislosti. Nahnevala tým vplyvnú skupinu členov svojej strany. Pri hlasovaní o dôvere na kongrese strany dostala 93-percentnú dôveru, ale šesť nespokojných poslancov v júni stranu opustilo. Napriek prieskumom verejnej mienky, podľa ktorých strácala ona sama i PQ podporu verejnosti, Maroisová odmietla z funkcie odísť, na čo ju médiá nazvali Betónovou lady.
      Pauline Maroisová sa narodila 29. marca 1949. Je vydatá matka štyroch detí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies