Kanada privítala britskú kráľovnú Alžbetu a princa Philipa

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 07:45 • 2 min
Kanada privítala britskú kráľovnú Alžbetu a princa Philipa

Kanada privítala britskú kráľovnú Alžbetu a princa Philipa

slovakia

left justify in out

Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip pricestovali dnes do Kanady, kde začnú deväťdňové turné po Severnej Amerike. Jeho súčasťou bude aj historické vystúpenie kráľovnej pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku.
      V Kanade kráľovná (84) s manželom (89) navštívi Halifax, Ottawu, Winniper a Toronto. Cestu ukončia v New Yorku 6. júla.
      Alžbeta II. za svojej vyše polstoročnej vlády navštívila Kanadu už po 24.krát, naposledy v roku 2005. Britská panovníčka oficiálne vládne aj v Kanade, kde ju zastupuje generálny guvernér.
      "Kráľovská návšteva je pre nás veľkou poctou. Bude to oslava nášho spoločného dedičstva a hodnôt," komentoval kanadský premiér Stephen Harper.
      Najväčšiu pozornosť médií vzbudzuje očakávané vystúpenie kráľovnej pred 192-členným Valným zhromaždením OSN. Predpokladá sa, že prednesie výzvu na udržanie svetového mieru. Alžbeta II. vo VZ OSN prvý raz vystúpila ako 31-ročná v roku 1957.
      Kráľovský pár v New Yorku navštívi aj lokalitu Ground Zero, kde stáli budovy Svetového obchodného centra, zničené pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies