Kanada porušuje práva pôvodných obyvateľov pri zásobovaní vodou

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 10:16 • 2 min
Kanada porušuje práva pôvodných obyvateľov pri zásobovaní vodou

OTTAWA - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila Kanadu, že sa vyhýba plneniu svojej povinnosti zaručiť pôvodným obyvateľom Ameriky prístup ku kvalitnej vode. HRW žiada vlády provincií i vládu federálnu, aby okamžite prijali príslušné opatrenia a túto krízu riešili.

slovakia

left justify in out

HRW vo svojej správe, zverejnenej v noci nadnes, upozorňuje na diskrimináciu, ktorej sú pôvodní obyvatelia vystavení pri prístupe ku kvalitnej vode. HRW tento stav považuje za porušenie práv domorodcov a nerovnosť pred zákonom.

 

V oblastiach, kde žijú pôvodní obyvatelia, je kvalitná voda buď ťažko prístupná, už kontaminovaná, alebo ohrozená znečistením kvôli chýbajúcemu systému jej ochrany a úpravy, upozornila HRW.

 

Počas kampane pred parlamentnými voľbami súčasný premiér Justin Trudeau, vtedy ešte ako kandidát, sľuboval, že do roku 2020 bude situácia v indiánskych komunitách taká, že nebude potrebné preváranie vody pred jej použitím. Na skvalitnenie a budovanie infraštruktúry bolo v marci vo federálnom rozpočte vyčlenených 1,8 miliardy kanadských dolárov z celkového rozpočtu 8,4 miliardy dolárov vyhradených pre pôvodné obyvateľstvo. Napriek obom sľubom však problémy trvajú.

 

Mnohí pôvodní obyvatelia sa v dôsledku používania nekvalitnej vody sťažujú na kožné problémy. Rizikovou skupinou sú najmä deti, ženy, ošetrovatelia, seniori a telesne postihnutí, konštatuje sa v správe HRW.

 

Denník Toronto Star napísal, že hľadanie alternatívnych zdrojov kvalitnej vody je ďalšou výzvou, s ktorou zápasí pôvodné obyvateľstvo Kanady popri už existujúcich - sťaženému prístupu k iným službám vrátane sociálnych a zdravotných, a vysokej miere chudoby v tejto komunite.

 

Zlý prístup k čistej vode komplikuje aj situáciu s bývaním, keďže mnohé domy v rezerváciách sú preľudnené a nové sa nemôžu stavať bez prípojok na pitnú vodu a kanalizáciu.

 

HRW vyzvala Kanadu, aby prijala dlhodobý akčný plán na zlepšenie zásobovania vodou a riešenie sanitárnych problémov v oblastiach, kde žije pôvodné obyvateľstvo. Žiada tiež vytvoriť nezávislú komisiu, ktorá by monitorovala činnosť vlády. HRW okrem toho vláde odporučila, aby konzultovala s pôvodnými obyvateľmi význam vody v ich kultúre a aj na základe toho vypracovala udržateľnejšiu politiku v oblasti zásobovania vodou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona