Kanada ponechá v Afganistane 950 vojakov - vo výcvikovej, nie bojovej misii

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:31 • 2 min
Kanada ponechá v Afganistane 950 vojakov - vo výcvikovej, nie bojovej misii

Kanada ponechá v Afganistane 950 vojakov - vo výcvikovej, nie bojovej misii

slovakia

left justify in out

img

Kanada ponechá v Afganistane 950 svojich vojakov a podporný personál vo výcvikovej úlohe, keď sa v roku 2011 skončí bojová misia kanadských jednotiek. Informovalo o tom v utorok Toronto.
      Kanadský minister zahraničných vecí Lawrence Cannon uviedol, že vojaci budú umiestnení v okolí Kábulu a zostanú tam do roku 2014.
      Záväzok Kanady môže pomôcť zmierniť kritický nedostatok výcvikových inštruktorov v ročnej misii NATO, ktorej cieľom je posilniť afganské bezpečnostné sily. Afganský prezident Hámid Karzaj chce, aby afganská polícia a armáda prevzali hlavnú rolu v ochrane a obrane vlasti od roku 2011. Veliteľ výcvikovej misie NATO, americký generálporučík William Caldwell, oznámil začiatkom tohto mesiaca, že misia NATO má o 900 výcvikových inštruktorov menej, ako je potrebné.
      Premiér Stephen Harper vyhlásil, že výcviková misia sa bude obmedzovať len na vojenské základne. "Misia, ktorú sme schválili, nemá povolený boj. Naši vojaci budú trénovať afganský personál na základniach a v triedach," uviedol Harper.
      "Naše kanadské sily slúžili v Afganistane takmer desať rokov, priniesli mnoho obetí. Je dôležité uctiť si obetované životy a posilniť to, čo sme tam dosiahli," vysvetlil premiér.
      Kanadskí vojaci v roku 2005 prevzali zodpovednosť za nebezpečnú provinciu Kandahár a priniesli obete, ktoré znepokojili Kanaďanov. Neboli totiž zvyknutí na to, že krajina má vojakov nasadených v boji.
      Od prvého vyslania kanadských vojakov do Afganistanu v roku 2001 zahynulo vyše 150 príslušníkov kanadskej armády a zranenia utrpelo vyše 1500 ďalších. Kanada má v súčasnosti približne 3000 vojakov v Afganistane a zaznamenala najvyšší počet obetí na jedného obyvateľa spomedzi všetkých koaličných partnerov.
      Generálny tajomník NATO Andres Fogh Rasmussen "vrelo" privítal Harperovo rozhodnutie umiestniť "taký veľký počet výcvikových inštruktorov" v Afganistane.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies