Kanada po štyroch rokoch zrušila vízovú povinnosť pre českých občanov

NETKY.SK • 14 November 2013, 15:23 • 2 min
Kanada po štyroch rokoch zrušila vízovú povinnosť pre českých občanov

PRAHA - Kanada po štyroch rokoch zrušila vízovú povinnosť pre českých občanov. Oznámil to dnes kanadský veľvyslanec v Prahe Otto Jelínek.

slovakia

left justify in out

Voľne, bez vízovej povinnosti, mohli Česi do Kanady cestovať už v jednom období - a to v rokoch 2007 až 2009. Vízovú povinnosť zaviedla Kanada v júli 2009 vzhľadom na vysoký počet žiadostí o azyl. "Nedávne preskúmanie ukázalo, že počet žiadostí od tej chvíle klesol o 99 percent," konštatoval kanadský veľvyslanec.

Ottawa vlani v decembri zaviedla sériu opatrení, ktoré pre vybrané krajiny vrátane Českej republiky sprísňujú a zrýchľujú azylový proces. Eliminovali sa tak sčasti problémy spojené so zneužívaním azylového systému, uviedol server iDNES.cz.

Zrušenie vízovej povinnosti ocenil exminister zahraničných vecí a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Vďaka Bohu. Nebolo to udržateľné, samozrejme. Pracovali sme na tom a konečne k tomu došlo. Naozaj to bola intenzívna práca veľvyslanectva v Ottawe a aj naša," uviedol exminister.

Od obnovenia víz v roku 2009 vydala Ottawa českým občanom vyše 30.000 víz. V asi 500 prípadoch tak odmietla urobiť. Česká diplomacia proti vízam opakovane protestovala. Praha dlhodobo spájala vízovú povinnosť so svojim súhlasom so schvaľovaním obchodných a ekonomických dohôd medzi Európskou úniou a Kanadou, dodal server iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies