Kanada po dráme vo finále zdolala Rusko a vybojovala zlaté medaile

NETKY.SK • 6 Január 2015, 07:49 • 2 min
Kanada po dráme vo finále zdolala Rusko a vybojovala zlaté medaile

TORONTO - Kanadskí hokejoví reprezentanti si vybojovali zlaté medaily na domácich majstrovstvách sveta do 20 rokov v Toronte a Montreale.

slovakia

left justify in out

V utorňajšom finále v hale Air Canada Centre zdolali ruských rovesníkov tesne 5:4 a ukončili tak niekoľkoročné čakanie na titul. Pre "javorové listy" to bolo celkovo 16. zlato, no prvé od roku 2009. Slovenskí reprezentanti získali bronzové medaily, keď v noci na utorok zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov 4:2. Zopakovali tak doposiaľ jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie, keď sa v roku 1999 tešili rovnako z bronzu.

MS hráčov do 20 rokov - finále:
Kanada - Rusko 5:4 (2:1, 3:3, 0:0)
Góly: 1. Duclair (Domi), 3. Paul (Point, Virtanen), 26. McDavid (Morrissey), 28. Domi, 33. Reinhart (Domi) - 10. Judin (Golyšev, Dergačiov), 35. Barbašev (Bučnevič, Judin), 35. Tolčinskij (Goldobin, Valijev), 38. Goldobin (Tolčinskij, Kamenev). Rozhodovali: Wehrli (Švajč.), Vinnerborg - Malmqvist (obaja Švéd.), Lhotský (ČR), vylúčení: 4:1 na 2 min, navyše: Paigin 5+DKZ za hodenie hokejky, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:30, 19.014 divákov.

 

zostavy:
Kanada: Fucale - Nurse, Theodore, Morrissey, Bowey, Hicketts, Heatherington, Morin - Reinhart, Domi, Duclair - Lazar, Ritchie, McDavid - Virtanen, Paul, Petan - Crouse, Gauthier, Point
Rukso: Šesťorkin (3. Sorokin) - Rafikov, Bryncev, Čerepanov, Gavrikov, Judin, Paigin, Valijev, Provorov - Bučnevič, Barbašev, Lešenko - Fišenko, Mamin, Briukvin - Golyšev, Šarov, Dergačev - Kamenev, Goldobin, Tolčinskij

Kanada mala skvelý vstup do zápasu a po troch minútach viedla už 2:0. "Javorové listy" strelili úvodný gól už v 23. sekunde, keď Domi našiel spoza bránky Duclaira a ten prestrelil Šesťorkina - 1:0. O ďalšie dve minúty pridal druhý presný zásah po peknej akcii tretej formácie Paul. Tréner "zbornej" na to reagoval výmenou brankárov a medzi tri žrde sa postavil Iľja Sorokin. Zaskočeným Rusom trvalo, kým sa prebrali a oklepali zo zlého vstupu, no po pár minútach sa dostali do zápasu a v 10. sa im podarilo aj skórovať. Golyšev nabil obrancovi Judinovi a jeho delovka skončila za chrbtom gólmana Fucaleho. Vzápätí však išiel na trestnú Šarov a na koňa sa dostali opäť domáci hráči. Tí boli aktívnejší a nebezpečnejší do konca úvodného dejstva, no tretí zásah už nepridali.
      

To sa im však podarilo krátko po prestávke. V 26. minúte Morrissey vysunul do samostatného úniku McDavida a ten upravil na 3:1. Kanaďania pridali v 28. a 33. minúte ďalšie dva góly z hokejok Domiho a Reinharta a zdalo sa, že o držiteľovi zlata je definitívne rozhodnuté. Rusi sa však nevzdali a domácich, ktorí pomaly už oslavovali titul, rýchlo zrazili späť na ľad. V 35. minúte využili presilovku pri vylúčení Virtanena, keď sa zblízka presadil Barbašev. O 34 sekúnd neskôr trafil do siete Tolčinskij a na ukazovateli svietilo skóre 3:5. Rozhádzaní domáci nedokázali reagovať na ruský nápor a pri ďalšom oslabení po faule Morina v 38. minúte inkasovali aj štvrtý gól z hokejky Goldbina.
      

Nabudená "zborná" vstúpila do tretieho dejstva s cieľom strhnúť duel na svoju stranu a ukradnúť vytúžený titul domácim. Držali puk na hokejkách, tlačili sa do útočného pásma, no nevedeli si vypracovať stopercentné šance. Kanada hrozila najmä z brejkov a rozhodnúť mohla v 51. minúte pri šanci Domiho a aj o dve neskôr, no Sorokin sa vyznamenal pri strele Crousea. Rusi v závere vyskúšali powerplay, ale vyrovnať sa im už nepodarilo a tak sa zo zlata tešili Kanaďania.

hlasy po zápase (IIHF):
Curtis Lazar, kapitán a útočník Kanady: "Je to úžasné. Veľmi som chcel pomôcť Kanade späť na vrchol a dnes k tomu prispel každý z tímu. V závere druhej tretiny nám to trochu ušlo, ale dokázali sme udržať jednogólový náskok. Diváci nás povzbudzovali a boli s nami počas celého zápasu. Boli takí hluční a spievali s nimi národnú hymnu, to bolo niečo špeciálne."
      

Connor McDavid, útočník a strelec tretieho gólu Kanady: "Sme juniorskí majstri sveta. Teraz z toho mám absolútnu radosť."

 

Josh Morrissey, obranca Kanady: "Je to tím, ktorý sa nikdy nevzdá. Sú šikovní a trestajú z brejkov. V druhej tretine sme sa trocha uspokojili s náskokom, ale som hrdí na to, ako sme hrali po druhej prestávke. Myslím, že to bolo trochu napínavejšie, ako to malo byť, ale bol to úžasný zápas a nikdy na to nezabudnem."
      

Nikolai Goldobin, útočník Ruska: "Bolo to 4:5, chýbal nám iba jeden gól a mali sme celú tretiu tretinu na to, aby sme ho dali. Zápas sme odštartovali dosť zle, dostali sme dva góly, lacné góly."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona