Kanada otvorila dvere Bulharom a Rumunom! Do krajiny môžu cestovať bez víz

NETKY.SK • 1 December 2017, 14:54 • 2 min
Kanada otvorila dvere Bulharom a Rumunom! Do krajiny môžu cestovať bez víz

BRUSEL - Od piatku 1. decembra platí zrušenie vízovej povinnosti do Kanady pre všetkých občanov Rumunska a Bulharska.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny sa na zrušení víz dohodli s kanadskou stranou minulý rok pri príležitosti podpisu obchodnej a investičnej dohody medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Zrušenie víz pre dve členské krajiny EÚ a dosiahnutie vízovej reciprocity privítali vo štvrtok viacerí predstavitelia Európskej komisie. Eurokomisár pre migráciu, občianstvo a vnútorné veci Dimitris Avramopulos odkázal, že zrušenie víz je dôkazom úspechu európskej diplomacie a vytrvalosti pri rokovaniach s kanadskými partnermi.

 

"Dosiahnutie absolútnej vízovej reciprocity pre všetkých občanov EÚ je našou prioritou a budeme vyvíjať maximálne úsilie, spolu s členskými štátmi a externými partnermi, aby sme dosiahli konkrétne výsledky, ako v tomto prípade," uviedol komisár. V oblasti vízovej reciprocity Únia vyvíja diplomatický tlak na Spojené štáty, aby zrušili víza pre občanov piatich členských krajín EÚ - Bulharsko, Cyprus, Chorvátsko, Poľsko a Rumunsko. Eurokomisia vo februári 2014 vyzvala Washington, aby prehodnotil vízovú politiku voči piatim členským krajinám EÚ, americká administratíva to zatiaľ neurobila.

 

Podľa slov rumunskej eurokomisárky Coriny Cretu, ktorá má na starosti regionálnu politiku, uľahčenie cestovania Rumunov a Bulharov do Kanady bez "komplikovaného" riešenia víz je príkladom veľmi dobrej spolupráce medzi Rumunskom, Bulharskom, EÚ a Kanadou. V podobnom duchu sa vyjadrila aj bulharská členka EK Marija Gabrielová, ktorá je zodpovedná za digitálnu spoločnosť a ekonomiku. Podľa jej slov ide o silný signál pre občanov Bulharska a Rumunska a pre svet, že Európa je jednotná a že odmieta existenciu občanov druhej kategórie.

 

Kanada už od 1. mája tohto roku zrušila vízovú povinnosť pre niektoré kategórie občanov Bulharska a Rumunska, od 1. decembra bezvízový režim platí pre všetkých.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona