Kanada očakáva sýrskych utečencov, privezú ich dve vládne lietadlá

NETKY.SK • 10 December 2015, 10:01 • 2 min
Kanada očakáva sýrskych utečencov, privezú ich dve vládne lietadlá

TORONTO - Prvé dva lety vládnych lietadiel so sýrskymi utečencami pricestujú do Kanady v najbližších dňoch. Oznámil to v stredu kanadský premiér Justin Trudeau. Jeho minister pre prisťahovalectvo John McCallum poznamenal, že Kanada ich víta s otvorenou náručou na rozdiel od USA, kde mnohí zaujali voči utečencom ostražitý postoj.

slovakia

left justify in out

Prvý let očakávajú v Toronte dnes večer a ďalší pristane v Montreale v sobotu, informoval Trudeau poslancov parlamentu. V oboch vojenských lietadlách pricestuje celkovo 300 sýrskych utečencov.
Novozvolená liberálna vláda Kanady realizuje svoj sľub, že do konca februára prijme z Blízkeho východu 25.000 sýrskych utečencov. Na transport ďalších potom využite charterové lety.


Komerčnými letmi už do Kanady pricestovali od 4. novembra stovky sýrskych utečencov. McCallum povedal, že asi 800 utečencov prejde každý deň kontrolou kanadských bezpečnostných pracovníkov a zdravotníkov v Libanone a Jordánsku. Kanaďania úzko spolupracujú s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý utečencom telefonuje a posiela SMS správy s otázkou, či by chceli odcestovať do Kanady.


V Kanade sa po októbrových voľbách zmenila vláda a s ňou aj postoj k prijatiu utečencov. Bývalá konzervatívna vláda premiéra Stephena Harpera odmietala prijať viac sýrskych utečencov napriek emocionálnej snímke utopeného trojročného sýrskeho chlapca, ktorého telo vyplavilo more na tureckú pláž. Chlapec mal príbuzných v Kanade a utečenecká kríza sa tam stala jednou z hlavných tém predvolebnej kampane.


Nový kanadský premiér chcel pôvodne presťahovať do Kanady 25.000 utečencov do konca tohto roka, ale po útokoch v Paríži vznikli obavy, že to logisticky nezvládnu. McCallum neskôr povedal, že ich Kanada chce prijať rýchlo, ale súčasne to chce urobiť správne. Kanada sa pýši svojou povesťou krajiny vítajúcej žiadateľov o azyl. Koncom 90. rokoch prepravila letecky z Kosova vyše 5000 utečencov, v roku 1972 podobný počet z Ugandy a v rokoch 1979-80 prijala 60.000 Vietnamcov. Od druhej svetovej vojny dorazilo do Kanady vyše 1,2 milióna utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona