Kanada nedala žiadnu šancu Rusku a získala titul

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 07:15 • 2 min
Kanada nedala žiadnu šancu Rusku a získala titul

PRAHA - Hokejisti Kanady sa stali 25-krát v histórii majstrami sveta, v nedeľňajšom finále 79. šampionátu predviedli ofenzívne predstavenie a Rusov zdolali jednoznačne a hladko 6:1.

slovakia

left justify in out

Kanaďania prešli turnajom suverénne, vyhrali v českej metropole všetkých desať zápasov a celkovo dali až 66 gólov. Druhý najvyšší počet presných zásahov dosiahli Rusi - "iba" 40. Za desať víťazstiev v riadnom hracom čase získala od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) finančnú prémiu 1 milión švajčiarskych frankov. Kanada získala prvé zlato od roku 2007, keď triumfovala v Moskve. Zámorská veľmoc čakala na cenný kov z majstrovstiev sveta od roku 2009, keď prehrala v Berne finále s Ruskom 1:2. Do Prahy priviezla výborný tím plný hviezd na čele so Sidneym Crosbym, ktorý sa stal novým členom Triple Gold Clubu. Po zisku Stanleyho pohára a dvoch zlatých medailí na zimných olympijských hrách pridal aj titul majstra sveta.


Rusom nepomohli k obhajobe zlata ani ofenzívne hviezdy Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin či Iľja Kovaľčuk. Po Bielorusoch i Čechoch mali aj oni problémy s kanadským brankárom Mikom Smithom, ktorý napokon po teči Malkina prvýkrát v play-off inkasoval. S bilanciou 27-10-7 je Rusko ako nástupca ZSSR či SNŠ najúspešnejšou krajinou histórie MS.


Finále bolo suverénnou záležitosťou Kanady a skončilo sa debaklom Ruska. "Zborná" nestačila čeliť ofenzívnym nájazdom kanadského tímu, ktorého hráči sa na ľade bavili a trochu pripomenuli začiatky hokeja, keď dosahovali takéto výsledky. Proti Rusku v podobnom štýle už dlho nikto nedominoval, čiastočne sa k tomu priblížilo len olympijské štvrťfinále medzi oboma tímami z Vancouveru 2010.
Budúcoročné majstrovstvá sveta sa uskutočnia práve v Rusku, ich dejiskom budú Moskva a Petrohrad. Bronzové medaily na šampionáte 2015 v Prahe a Ostrave získali hráči USA, Slovensko obsadilo 9. miesto. Majstrovstvá sveta v ČR boli rekordné v návštevnosti, v hľadiskách ich celkovo sledovalo 741 690 divákov.

Výsledok:
FINÁLE (Praha):
Kanada - Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Góly: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, R. O´Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 53. Malkin (Moziakin, Kulikov)

 


Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Šindler (ČR) - Carnathan (USA), Lhotský (ČR), 17 383 divákov

Zostavy:
Kanada: M. Smith - Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch - R. O´Reilly, Giroux, Seguin - Hall, Crosby, Eberle - MacKinnon, Duchene, Spezza - Eakin, Couturier, Toffoli - Ennis
Rusko: Bobrovskij - Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuľomin, Malkin, Moziakin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk - Širokov

Bitku dvoch veľkých rivalov okorenil aj súboj dvoch skvelých útočníkov Sidneyho Crosbyho a Alexandra Ovečkina. Obdiva tímy od prvej tretiny predvádzali skvelý hokej, ktorému dlhšie chýbalo jediné korenie - gól. Šance sa striedali na oboch stranách, hra sa prelievala od jednej bránky k druhej. Viac práce mal v úvode Bobrovskij. Na jednej strane spálili možnosti Eberle, Toffoli či Couturier, na druhej Moziakin či Ovečkin. V 19. min reklamovali Rusi postavenie mimo hry na modrej čiare, Ennis puk udržal v pásme, z otočky vystrelil a na Eakinov teč už bol Bobrovskij prikrátky.

 


Druhá tretina sa zmenila na kanadskú ofenzívnu exhibíciu. Rusi chvíľami vzadu nevedeli kam skočiť, obrana nestíhala a útočníci nepomáhali zadákom. V 22. min pripomenul Ennis góly z hokejky Dáriusa Rusnáka, obkrúžil bránku a zasunul k ľavej žŕdke, kam sa už nestihol presunúť Bobrovskij. Rusi síce útočili, ale strieľali nepresne. V 28. min zabudli na Crosbyho, ktorý z ľavej strany trafil presne pod hornú žŕdku. O necelú minútu sa presadil aj Seguin, ktorý zakončil rýchlu akciu Girouxa. Kanaďania koncertovali, hrali jednoducho, dokázali kombinovať v rýchlosti a Rusi sa prakticky len prizerali. Druhú dvadsaťminútovku vyhrali "javorové listy" na strely 14:1.


Zverenci Olega Znaroksa v tretej časti hry priostrili, snažili sa napádať tvrdo pri mantineloch. Kanaďania hrali ďalej s prehľadom, držali puk ďaleko od Smitha a kontrolovali hru. V 49. min naservíroval v presilovke Crosby prihrávku pre Girouxa a padol ďalší lahôdkový gól. O necelú minútu už bolo 6:0, Nathan MacKinnon aj s prispením Belova prekonal Bobrovského. Rusi v závere v 53. min aspoň skorigovali a strelili čestný úspech na 1:6, keď Malkin tečoval strelu Moziakina. Pre Rusko sa finále skončilo sklamaním, ambície tímu boli vyššie a hráči chceli odohrať minimálne dôstojnejšiu partiu.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona