Kanada naznačila pripravenosť obnoviť dialóg s Ruskom

NETKY.SK • 27 Január 2016, 09:09 • 2 min
Kanada naznačila pripravenosť obnoviť dialóg s Ruskom

OTTAWA - Kanadský minister zahraničných vecí Stéphane Dion naznačil pripravenosť Ottawy obnoviť dialóg s Ruskom, ktorý sa zastavil v priebehu krízy na Ukrajine, informovala dnes agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"S ruskou vládou máme mnoho rozdielnych názorov, ale prestať sa s ňou rozprávať určite nie je cesta, keď sa s ňou rozprávajú Američania a všetci Európania, Japonci, všetci okrem Kanady," konštatoval v utorok Dion.

 

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva a Ottawa majú záujem a sú pripravené obnoviť bilaterálnu spoluprácu, ktorú prerušila vláda kanadského expremiéra Stephena Harpera.

 

Podľa Lavrova boli uplynulé dva roky pre Rusko a Kanadu "časom premárnených príležitostí".

 

"Vláda Stephena Harpera obmedzila bilaterálne vzťahy, uvalila sankcie na ruské fyzické a právnické osoby a prerušila spoluprácu medzivládnej komisie pre obchodné a hospodárske otázky," povedal Lavrov s tým, že Moskva "musela prijať protiopatrenia", "čo nikomu neprospelo".

 

"Skutočnosť, že v októbri 2015 zvíťazila vo voľbách Liberálna strana Kanady pod vedením Justina Trudeaua je, samozrejme, medzníkom, a to najmä pre Kanaďanov," uviedol šéf ruskej diplomacie.

 

Lavrov poznamenal, že v novembri 2015 sa ruský prezident Vladimir Putin stretol s Trudeauom na summite G20, kde "obe strany vyjadrili prianie, pripravenosť a angažovanosť v normalizácii vzťahov".

 

"Predpokladáme prijatie praktických krokov zo strany našich partnerov, ktorí oznámili úmysel napraviť pochybenia svojich predchodcov," dodal Lavrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies