Kamzíkov narátali menej ako po minulé roky

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 11:17 • 2 min
Kamzíkov narátali menej ako po minulé roky

POPRAD– Výsledky tohtoročnej jarnej kamzičej inventúry nepotešili. V porovnaní s vlaňajškom narátali na území Tatranského národného parku menej kamzíkov. Zatiaľ čo minulú jar zapísali do sčítacích hárkov na slovenskej i poľskej strane Tatier dokopy 1 042 kamzíkov, tento rok ich nebolo ani tisíc.

slovakia

left justify in out

„Sami sme boli zvedaví na výsledky sčítania, keďže uplynulá zima dala kamzíkom poriadne zabrať. Najväčší úbytok kamzičej zveri bol najmä v južnej časti Vysokých Tatier, kde naši lesníci zaznamenali aj najviac úhynov. Na oboch stranách Tatier sme ich narátali 989. V porovnaní s vlaňajškom je to pokles o 53 kusov,“ uviedol na margo sčítania kamzíkov zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler. V porovnaní s uplynulými rokmi bol pozorovaný aj nižší počet novonarodených mláďat, no zatiaľ nie je jasné, či ich je skutočne menej, alebo neboli všetky kamzíčatá v členitom teréne nájdené. Viac o stave kamzičej zveri v Tatrách napovie jesenné spočítanie, keď už mláďatá podrastú a budú pohybovo aktívnejšie.

Tohtoročné sčítanie kamzíkov prebehlo po dvoch predchádzajúcich pokusoch, ktoré zmarilo zlé počasie, až prvú júlovú stredu v spolupráci s ochranármi z poľskej strany Tatier a dobrovoľníkmi. „Zatiaľ čo na slovenskej strane Tatier narátali 691 kamzíkov, z ktorých bolo 54 mláďat, v poľskej časti národného parku zapísali do sčítacích hárkov 298 jedincov. Z tohto počtu bolo 40 tohtoročných kamzíčat,“ dodáva Hybler. Pod výsledok sa podľa neho podpísali aj početné úhyny, ktoré sme zaznamenali v zimných mesiacoch. Pri súčasnej početnosti a najmä každoročnom prírastku mláďat možno za prirodzený úbytok považovať vyše sto kusov kamzíkov ročne.

Sčítanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy TANAP-u dvakrát ročne – vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné spočítanie je zamerané najmä na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje početnosť kamzičej populácie pred zimou. Predchádzajúca kamzičia inventúra bola na území Tatranského národného parku vlani na jeseň, keď na oboch stranách Tatier zapísali do sčítacích hárkov 1 263 kamzíkov. Zatiaľ maximum narátali na jeseň 2014 s počtom zrátaných kamzíkov 1 389.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona