Kampaň Vyčistime Slovensko chce aktivovať ľudí k triedeniu odpadov

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 13:01 • 2 min
Kampaň Vyčistime Slovensko chce aktivovať ľudí k triedeniu odpadov

BRATISLAVA - Aktivovať občanov k zvýšeniu triedenia odpadov má nová kampaň Vyčistime Slovensko, ktorá vznikla z dôvodu nedostatočných výsledkov Slovenska v oblasti triedenia a recyklácie. Kampaň je súčasťou národného vzdelávacieho projektu Odpad je surovina a organizuje ju občianske združenie Kvalita z regiónov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes novinárom povedala autorka projektu Bohumila Tauchmannová, na Slovensku je potrebné vzdelávať občanov, a najmä deti, na tému odpad a jeho triedenie, recyklácia a ďalšie použitie.

 

„Treba zmeniť nastavenie ľudí voči životnému prostrediu a odpadom. Musíme zvyšovať ich morálnu zodpovednosť a ukázať, že triedenie má aj ekonomický zmysel,“ vyhlásila.

Milan Muška, podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré na projekte i kampani spolupracuje, zdôraznil, že triedenie odpadu sa musí dostať do povedomia občanov. Odpad je totiž podľa neho cennou surovinou na ďalšie spracovanie, môžu sa vytvoriť pracovné príležitosti, vzniknúť inovatívne výrobné procesy či obchodné modely.

 

„Dali by sa takto podporiť miestne ekonomiky, mohli by vznikať verejnoprospešné podniky, družstvá či miestne akčné skupiny, ktoré by sa zhodnocovaním odpadov zaoberali,“ povedal Muška.

Kampaň Vyčistime Slovensko bude podľa Tauchmannovej prebiehať až do polovice septembra prostredníctvom regionálnych a rozhlasových staníc, ktoré budú vyzývať ľudí, aby viac triedili odpad. Súčasťou kampane budú aj spoty, billboardy a letáky. Vyčistime Slovensko vyvrcholí v čase od 18. do 24. septembra, keď budú miestne komunity a školy zbierať odpad vo svojom okolí a triediť ho. Svoje aktivity môžu zaznamenať prostredníctvom fotografií či videí, ktoré môžu prihlásiť do súťaže.

Ladislav Csengeri zo spoločnosti Gfk predstavil prieskum o vzťahu Slovákov k životnému prostrediu a k odpadom. Uviedol, že až deväť z 10 Slovákov považuje ochranu životného prostredia za dôležitú, dokonca dôležitejšiu než je rast ekonomiky. Tretina si myslí, že pre ochranu životného prostredia môže urobiť ešte viac.

 

Podľa prieskumu 40 % Slovákov nakupuje vedome menej škodlivé produkty, dve tretiny by chceli zálohovať obaly a štvrtina kupuje produkty s malým počtom obalov.

 

Separovanie odpadu podľa Csengeriho na Slovensku rastie – tri štvrtiny domácností tvrdia, že v poslednom roku separovali. Údaje európskeho štatistického úradu Eurostat poukázajú na slabú mieru triedenia a recyklácie na Slovensku oproti iným európskym krajinám.

 

Slovák vyprodukuje ročne priemerne 330 kg komunálneho odpadu, len necelých 15 % sa však podarilo v roku 2015 recyklovať. Priemer v EÚ predstavuje až 45 %. V miere triedenia odpadu Slovensko tiež zaostáva, momentálne je na úrovni 12 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona