Kampaň sa ešte nezačala, niektorí kandidáti už bilbordy majú

NETKY.SK • 26 August 2013, 17:15 • 2 min
Kampaň sa ešte nezačala, niektorí kandidáti už bilbordy majú

BRATISLAVA - Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov, ktorí sa už dnes usmievajú na voličov z bilbordov, prihovárajú sa im cez sociálne siete alebo sa s nimi stretávajú na rôznych obecných akciách, zákon neporušujú. A to aj napriek tomu, že voličov rôznymi spôsobmi oslovujú už teraz, keď sa kampaň pred voľbami do orgánov samosprávnych volieb (VÚC) ešte nezačala. Vyplýva to z vyjadrení Evy Chmelovej, riaditeľky organizačného odboru Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR.

slovakia

left justify in out

Podľa zákona sa kampaň začína 17 dní predo dňom volieb a končí sa nástupom 48-hodinového moratória. Voľby sa uskutočnia 9. novembra. Niektorí kandidáti však už dnes chodia medzi ľudí na rôzne akcie, objavujú sa na bilbordoch, voličom sa prihovárajú cez sociálne siete. Podľa Chmelovej takéto aktivity "nemožno považovať za volebnú kampaň", keďže kandidáti ešte nie sú zaregistrovaní. "Ide o individuálny obchodný vzťah medzi takouto osobou a spoločnosťou, ktorá je vlastníkom reklamnej plochy," povedala o bilbordoch takýchto kandidátov Chmelová.

Kandidátom sa podľa jej slov stane osoba až v deň, keď ju zaregistruje volebná komisia samosprávnych krajov. Má tak urobiť najneskôr 30 dní predo dňom konania volieb. "Osoby, ktoré sa v súčasnosti prezentujú na bilbordoch, nemožno považovať za kandidátov na predsedov, resp. poslancov samosprávnych krajov," zopakovala Chmelová.

Pripomenula, že politické subjekty a nezávislí kandidáti môžu na podporu kandidatúry využiť predvolebné plagáty. "Aby sa zabránilo ich nekontrolovanému vylepovaniu, zákon uložil obci povinnosť určiť plochy, ktoré môžu byť na tento účel použité. Zákon zároveň určil, že pri vymedzení plôch na vylepovanie predvolebných plagátov musí byť dodržaná zásada rovnosti pre všetky kandidujúce politické subjekty a nezávislých kandidátov," uviedla Chmelová.

Kampaň sa končí 48 hodín predo dňom volieb, kedy nastupuje volebné moratórium. "Napriek tomu, že zákon upravuje spôsob vedenia volebnej kampane len prostredníctvom predvolebných plagátov, v tomto prípade má prakticky na mysli zákaz vedenia volebnej kampane všetkými možnými a dostupnými prostriedkami, napr. na zhromaždeniach občanov, osobnou agitáciou vo volebnej miestnosti alebo v jej blízkom okolí a pod.," uzavrela Chmelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies