Kampaň pripomenie vodičom riziko ponechania dieťaťa v rozhorúčenom aute

NETKY.SK • 12 Jún 2019, 15:32 • 2 min
Kampaň pripomenie vodičom riziko ponechania dieťaťa v rozhorúčenom aute

BRATISLAVA - Riziko ponechania dieťaťa v aute v období horúčav pripomenie vodičom kampaň "Nezabudni na mňa v aute".

slovakia

left justify in out

Ako v tejto súvislosti dnes povedal médiám vedúci Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel, policajti budú rozdávať osviežovače vzduchu do auta a tiež informačné letáky. "Je maximálne nezodpovedné, aby rodičia nechávali deti v uzavretom vozidle," povedal s tým, že teplota sa v letných mesiacoch v uzavretom aute môže vyšplhať aj na 50 stupňov Celzia.

 

"Zaznamenali sme už viacero prípadov v minulosti, ktoré sú verejnosti známe, kde nebolo len poškodené zdravie dieťaťa, ale bolo aj usmrtené," zdôraznil Vrábel. Počas leta by policajti mali rozdať viac ako 30 000 kusov letákov na túto tému.

 

img


Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská v tejto súvislosti pripomenula, že v prípade ponechania dieťaťa v aute v horúčavách hrozí rodičovi okrem osobnej tragédie aj trestnoprávny postih, pokiaľ bude poškodené zdravie dieťaťa alebo umrie.

 

Ľudia, ktorí zaregistrujú prítomnosť dieťaťa v zaparkovanom aute, by podľa Kurilovskej mali konať a nebáť sa aj v prípade nutnosti poškodiť auto.

 

"Trestný zákon pozná inštitút krajnej núdze, to znamená, že ten človek nie je trestne zodpovedný vtedy, keď svojím konaním vlastne odvracia určité nebezpečenstvo," zdôraznila s tým, že je ťažké posúdiť, či je dieťa v aute zavreté päť minút alebo pol hodiny.

Podľa inštrukcií Slovenského Červeného kríža je pri záchrane dieťaťa z auta primárne nutné zistiť, či je pri vedomí. Pokiaľ je pri vedomí, prioritou je dostať ho do chládku a postupne ochladzovať. Pokiaľ pri vedomí nie je a zároveň nedýcha, je potrebné začať s resuscitáciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies