Kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu sa začne v sobotu

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 17:23 • 2 min
Kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu sa začne v sobotu

BRATISLAVA - Zákonná kampaň pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) sa začne v sobotu 3. mája. Počas kampane - od soboty 3. mája od 7:00 do štvrtka 22. mája do 7:00, môžu televízie a rádiá vysielať iba politickú reklamu a diskusie v rámci existujúcich publicistických relácií.

slovakia

left justify in out

Špeciálne nové relácie sú zakázané, agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová.


Zo zákona o vysielaní a retransmisii vyplýva, že politická reklama je verejné oznámenie určené na podporu politickej strany, politického hnutia, člena strany alebo člena hnutia alebo kandidáta, prípadne v ich prospech, popularizáciu názvu, značky alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v Komentári k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do europarlamentu. 

 

Rovnako od soboty 3. mája možno podľa zákona o voľbách do EP "umiestňovať volebné plagáty a iné nosiče informácií na verejných priestranstvách" a to iba na tých miestach, ktoré vyhradila obec svojím všeobecne záväzným nariadením. Všetky kandidujúce politické subjekty musia mať rovnaké podmienky. 

 

Politické subjekty za odvysielanie svojej politickej reklamy médiám platia. Vysielateľ na základe zákona, teda verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ako aj vysielatelia s licenciou - súkromné televízie a rádia sú povinní zabezpečiť pre všetky kandidujúce politické strany alebo koalície rovnaké podmienky nákupu vysielacieho času a rovnaké cenové a platobné podmienky. Zodpovednosť za obsah relácií vysielaných v rámci politickej reklamy počas určeného času majú kandidujúce politické strany alebo koalície. Médiá musia zabezpečiť zreteľné označenie politickej reklamy odvysielaním oznamu, že ide o platenú politickú reklamu na jej začiatku aj na konci. Politická reklama sa nezapočítava do času vyhradeného reklame a telenákupu. 

 

RTVS musí vyhradiť vysielací čas na politickú reklamu pred voľbami do EP. "Zákon v aktuálnom znení operuje s vysielateľmi Slovenská televízia a Slovenský rozhlas. Títo vysielatelia však boli zrušení. Keďže zákon o voľbách do Európskeho parlamentu túto zmenu nereflektuje, podľa názoru rady je potrebné ustanovenia týkajúce sa Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vnímať ako ustanovenia týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska," píše licenčná rada v komentári k eurovoľbám zverejnenom na jej webstránke - https://www.rvr.sk. RTVS na politickú reklamu vyčlení maximálne po päť hodín v rozhlasovej časti a v televíznej časti. 

 

Súkromné médiá na rozdiel od RTVS nemusia, ale aj môžu vyhradiť vysielací čas na politickú reklamu. Aj pre komerčné médiá však platí, že jednému politickému subjektu, či koalícii môžu poskytnúť najviac po 30 minút vysielacieho času a spolu môžu vyhradiť najviac päť hodín. Za politickú reklamu sa nepovažuje vysielanie spravodajských a publicistických relácií, ak sú v súlade s programovou službou. Verejnoprávny RTVS ako aj súkromné televízie a rádiá musia zabezpečiť, aby spravodajské a publicistické relácie boli vyvážené a nestranné. 

 

Volebné moratórium platí 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň volieb. Počas trvania volebného moratória je zakázané vysielať alebo zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách alebo koalíciách v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom v rozhlasovom vysielaní a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí. Moratórium pred voľbami do europarlamentu sa začína vo štvrtok 22. mája o 7:00 a trvá do skončenia hlasovania nielen u nás (24. mája o 22:00), no až do ukončenia hlasovania v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední.

 

Voľby v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája. Volebné komisie - okrskové ako aj obvodné sa nemôžu vyjadrovať o priebehu voľby, teda ani k počtu voličov. Či Štatistický úrad SR bude môcť zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky bude jasné až po tom, ako sa k tomu vyjadrí ÚVK. Tento bod má na programe rokovania avizovaného na 13. máj. Okrem tohto bodu sa ÚVK bude venovať aj podnetom. Doteraz dostala podnety napríklad na používanie mobilných telefónov a laptopov na fotografovanie vo volebných miestnostiach a na nominácie zástupcov politických subjektov do okrskových volebných komisií. Ako dodala pre SITA Eva Chmelová, v súčasnosti sa pripravuje distribúcia hlasovacích lístkov. Ministerstvo vnútra SR ich dodá na okresné úrady, tie ďalej na obce, ktoré hlasovacie lístky dodajú do volebných okrskov. 

 

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta obce, primátor mesta a v Bratislave a v Košiciach starosta mestskej časti určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. V nadchádzajúcich voľbách sa o priazeň voličov uchádza rekordný počet politických strán a koalícií. ÚVK zaregistrovala všetkých 29 podaných kandidačných listín. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona