Kampaň Nenechaj svoje srdce zlyhať! Podporili viaceré známe slovenské osobnosti

NETKY.SK • 10 Október 2016, 15:41 • 2 min
Kampaň Nenechaj svoje srdce zlyhať! Podporili viaceré známe slovenské osobnosti

BRATISLAVA - Slovenská kardiologická spoločnosť (SKS) odštartovala v piatok informačno-vzdelávaciu kampaň Nenechaj svoje srdce zlyhať!, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o srdcovom zlyhávaní. Kampaň, ktorá sa venuje príčinám a dôsledkom tohto vážneho ochorenia, podporili tiež viaceré známe slovenské osobnosti ako Jaro Bekr a Monika Hilmerová, Martin Šmahel a Miriam Kalisová, Richard Lintner či Bibiana Ondrejková.

slovakia

left justify in out

Takmer 30-tisíc Slovákov ročne zomrie na kardiovaskulárne ochorenia. Slováci trpia najmä chronickým srdcovým zlyhávaním, pričom povedomie verejnosti o tomto ochorení je pomerne nízke. Za ostatné desaťročie sa v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) postupne znižuje miera mortality na choroby srdca a ciev, no na Slovensku je tento pokles minimálny. Okrem ischemickej choroby srdca či cerebrovaskulárnych ochorení totiž Slováci trpia aj chronickým zlyhávaním srdca, ktoré je dlhodobou a invalidizujúcou chorobu s vysokou mortalitou.

 

"Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je podobná prežívaniu pacientov s rakovinou hrubého čreva a je horšia ako u pacientov s rakovinou prsníka alebo prostaty. Až polovica pacientov totiž zomiera v priebehu štyroch rokov. U pacientov so závažným srdcovým zlyhávaním dochádza k úmrtiu ešte skôr, dokonca už v priebehu jedného roka od stanovenia diagnózy," priblížila Eva Gonçalvesová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.


Srdcové zlyhávanie podľa SKS ročne zapríčiňuje na Slovensku až 14-tisíc hospitalizácií. "Je zreteľné, že srdcovo-cievne ochorenia patria medzi civilizačné ochorenia 21. storočia a percento ľudí s týmto ochorením sa bude neustále zvyšovať. Práve vo vyššom veku, najmä po 65. roku života, sa u určitej skupiny týchto pacientov prejaví takzvané srdcové zlyhávanie, ktoré má z hľadiska úmrtnosti negatívnejšiu štatistiku ako onkologické ochorenia. Preto je dôležité realizovať informačno-vzdelávacie aktivity a šíriť osvetu o prevencii, rizikách a následkoch srdcového zlyhávania," dodala primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH.


Napriek tomu, že na Slovensku sú kardiovaskulárne ochorenia najčastejšou príčinou úmrtí, Slováci ich nepovažujú za najzávažnejšiu hrozbu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre SKS vypracovala spoločnosť GFK na vzorke 504 respondentov. Najväčšiu hrozbu podľa nich predstavujú onkologické ochorenia. Myslí si to až 74 percent respondentov, pričom iba 16 percent opýtaných uviedlo choroby srdca a ciev.


Respondenti sú si zároveň vedomí toho, že sa kardiovaskulárne ochorenia vyskytujú častejšie než onkologické a tiež, že sú spojené s vyššou mierou invalidizácie v porovnaní napríklad s rakovinou prsníka či prostaty. "Slováci pojem závažnosti ochorenia nespájajú ani s počtom ľudí, ktorí sú daným ochorením postihnutí, ani s mierou úmrtnosti či invalidizácie. Je vytvorený určitý emocionálny ‘mýtus‘ závažnosti onkologických ochorení. Pravdepodobne je to tak pre vnímanú mieru utrpenia ľudí, ktorí trpia onkologickým ochorením. A súvisí to určite aj s často radikálnou liečbou a jej nežiaducimi účinkami," uzavrela Gonçalvesová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies