Kampaň #MeToo postihla aj nórskych politikov, hromadne sa vzdávajú svojich funkcií

NETKY.SK • 5 Február 2018, 12:05 • 2 min
Kampaň #MeToo postihla aj nórskych politikov, hromadne sa vzdávajú svojich funkcií

OSLO – Nórsko je krajinou v ktorej približne 41% politikov tvoria ženy, no aj napriek tomu, muži ťahajú za kratší koniec. Škandál so sexuálnym obťažovaním zasiahol aj tunajšiu politickú scénu.

slovakia

left justify in out

Postavenie žien v tejto spoločnosti sa momentálne posilňuje, dôkazom je aj fakt, že nežné pohlavie čoraz viac zastáva vedúce funkcie. Nórskou premiérkou je Erna Solberg, ministerkou zahraničia sa stala Ine Marie Søreide a ministerkou financií je Siv Jensen. Vládnu koalíciu tvorí strana Konzervatívcov, Liberálov a Pokroková strana, pričom všetkým trom šéfujú ženy.

 

Nórsko by sa tak mohlo stať prvou krajinou, kde budú mať ženy väčšie zastúpenie ako muži. Už dnes je ich postavenie veľmi vplyvné k čomu dopomohli aj povinné kvóty, ktoré nariaďujú, že minimálne 40% zastúpenie vo vedúcich pozíciách musia mať ženy. Rozsiahla kampaň  #MeToo, ktorá poukazuje na sexuálne obťažovanie a napádanie žien sa výrazným spôsobom dotkla aj tunajšej politickej scény, ktorú opúšťajú niektorí politici.

 

Miestni politickí analytici však upozorňujú na to, že spoločnosť je momentálne naklonená k prospechu žien, čo nepovedie k ničomu dobrému. Nórska politická scéna je tak podľa nich naďalej rozbitá a môže sa ešte viac rozkladať. 

 

Nórska 52-ročná poslankyňa Mathilde Tybring-Gjedde si myslí, že v kampani sa má určite pokračovať. „Je nevyhnutné všetko vyčistiť. So všetkými príbehmi sa majú zoznámiť politické strany a musia sa posunúť ku kultúrnej zmene,“ uviedla Tybring-Gjedde pre web Politico. „Je rozdiel medzi chlapíkom, ktorý vás niekde na párty s priateľmi buchne po zadku, to sa dá ešte vydržať, ale nie je možné, aby k niečomu podobnému niekto zneužíval svoje postavenie a moc,“ vysvetlila Tybring-Gjedde.

 

Aj napriek tomu, že obvinení nórski politici ostávajú v anonymite, ďalší postupne odstupujú z funkcií pre intenzívne vyšetrovanie sexuálnych afér v krajine. V januári odstúpil významný politik Trond Giske, ktorý v strane zastával miesto predsedu a niekoľkokrát zastával funkciu ministra. Okrem iného bol obvinený z nevhodného správania sa k mladým ženám, ktorého sa dopustil v minulosti. On obvinenia popiera, no strana sa ho aj napriek tomu zbavila. Teraz ju chce žalovať.

 

img

 

V ten istý mesiac opustil funkciu šéfa mládežníckej organizácie Konzervatívnej strany aj mladý poslanec Kristian Tonning Riise (29), ktorý sexuálne obťažoval ženy pod vplyvom alkoholu. Pre odchod sa rozhodol aj ďalší poslanec Ulf Leirstein (44), ktorý čelí obvineniam z rozposielania pornografických fotografií mladých chlapcov kolegom z Pokrokovej strany.

 

Nórsko je momentálne šokované z množstva sexuálnych deviácií, ktorých sa muži v politike dopúšťajú. Jednotlivé politické strany riešia desiatky obvinení, pričom sa niektoré političky domnievajú, že to najhoršie ešte len príde. Najviac sexuálnych prehreškov sa pritom udialo na straníckych akciách, kde sa podával alkohol. Niektoré strany sa preto rozhodli, alkohol na akciách zakázať.   

 

Otázkou ostáva, či nórske ženy nezostanú v politike samy. Tvrdeniam mužov sa totiž pri takýchto obvineniach neverí, zatiaľ čo ženám takmer vždy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies