Kampaň Belasý motýľ informuje o svalovej dystrofii

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 14:44 • 2 min
Kampaň Belasý motýľ informuje o svalovej dystrofii

BRATISLAVA - Kampaň Belasý motýľ, ktorej 15. ročník informuje verejnosť o ochorení svalová dystrofia, ponúka množstvo podujatí a možnosť bližšie spoznať život ľudí s touto chorobou.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR, cieľom kampane je však získať i finančné prostriedky na sociálnu pomoc či nákup kompenzačných pomôcok pre ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. "Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej ventilácie v domácom prostredí," vysvetlil. Ako pokračoval, ochorenie sa postupne zhoršuje, pričom sa to nedá zastaviť. "Nedá sa liečiť a postihuje bábätka, deti i dospelých," dodal.


Ľudia môžu verejnú zbierku, ktorá je súčasťou kampane, podporiť viacerými spôsobmi. Buď on-line na stránke www.belasymotyl.sk, osobne do pokladničiek 5. júna v Deň ľudí so svalovou dystrofiou, ľubovoľným príspevkom na účet zbierky SK2211000000002921867476 alebo zaslaním darcovskej SMS. Formou SMS môžu ľudia prispieť do konca roka, treba poslať správu v tvare DMS MOTYL na číslo 877. Cena darcovskej SMS je 2 eurá. "Prispejete ňou na nákup špecifických pomôcok pre dystrofikov," poznamenal Jozef Blažek.


V 57 mestách a obciach na celom Slovensku vyjdú 5. júna svaloví dystrofici do ulíc, bude to práve ich deň. "V tento deň vychádzame do ulíc my, ľudia so svalovou dystrofiou, aby sme sami informovali verejnosť o našom ochorení a živote s touto chorobou," vysvetlil pre agentúru SITA Blažek. Je to deň celoslovenskej osvety o ochorení, ktoré je spojené s verejnou zbierkou na kompenzačné pomôcky. "Na základnú existenciu aj aktívne začlenenie sa do života potrebuje dystrofik špeciálne kompenzačné či zdravotnícke pomôcky. Tie však štát prepláca len čiastočne alebo vôbec," uviedol. Výťažok z verejnej zbierky preto podľa jeho slov používajú predovšetkým na doplatenie za pomôcky, ako sú najmä zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie či iné špecifické pomôcky. "Vďaka podpore verejnosti môžu ľudia so svalovou dystrofiou žiť naplno svoj každodenný život," dodal.

 

Svaloví dystrofici budú s pomocou dobrovoľníkov 5. júna rozdávať belasé motýliky. Motýľ je svojou krehkosťou aj túžbou po slobodnom a voľnom pohybe symbolom ľudí so svalovou dystrofiou, pripomenul. Darcovia dostanú tiež informačné letáky o dôsledkoch svalovej dystrofie a o spôsoboch, ako je možné podporiť verejnú zbierku. Príspevky sa zbierajú do prenosných pokladničiek označených logom organizácie. Každý dobrovoľník bude mať kartičku dobrovoľníka so svojim číslom, s číslom povolenia zbierky a kontaktom na organizátora.
Okrem zbierky v uliciach slovenských miest je pre ľudí pripravený i bohatý program. Je to koncert belasého motýľa v Piešťanoch, Bratislave a Námestove, jazda motorkárov centrom hlavného mesta či výtvarná súťaž na tému vaša pomoc - naše krídla s názvom Krídla fantázie 2015.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona