Kampaň Aliancie za rodinu bude najmä o právach detí

NETKY.SK • 9 Január 2015, 11:48 • 2 min
Kampaň Aliancie za rodinu bude najmä o právach detí

BRATISLAVA - Hlavným predmetom kampane pred referendom o ochrane rodiny, ktoré sa uskutoční 7. februára, budú deti a ich právo na otca a mamu, či na výchovu a lásku rodičov, povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík.

slovakia

left justify in out

Kampaň aliancie bude sústredená podľa jeho slov hlavne na druhú otázku referenda, ktorá sa týka adopcií detí pármi rovnakého pohlavia. „Budeme hovoriť o snoch detí na otca a mamu,“ poznamenal. Tam, kde sa podľa neho začína sloboda detí, aby mali mamu a otca, tam sa končia požiadavky dospelých. „Dnes sa na deti zabúda, pričom naše požiadavky nemôžu ísť proti deťom, proti ich právam a potrebe, ktorú na otca a mamu majú,“ doplnil.

 

Na kampaň získala Aliancia za rodinu od svojich darcov a podporovateľov zatiaľ viac ako 63-tisíc eur. No podľa Chromíka počítajú s tým, že im ľudia ešte podarujú nejaké peniaze. Aliancia odhaduje celkové náklady na kampaň vo výške 110-tisíc eur. Bude ju možné vidieť v televízii, rozhlase, v tlačených médiách, na internete i na bilbordoch. Hlavnými heslami kampane sú „Deti v tom majú jasno“ a „Rozhodujeme o budúcnosti detí.“ Na plagátoch či bilbordoch je dieťa, no nie je vidieť jeho hlavu. Ako hovorca ďalej vysvetlil, je to symbolom toho, že sa na deti často zabúda, pričom práve toto je centrom celej kampane. 

 

„Žiadame iba to, aby sa na základe požiadaviek homosexuálov nebrali práva deťom a aby sa rodinou nenazývalo niečo, čo ňou nie je. Začnime sa na rodinu pozerať očami detí, je najvyšší čas žiadať, aby sa pri tvorbe politík pozeralo na deti a na rodinu,“ povedala novinárom hovorkyňa aliancie Anna Verešová. Ako dodala, denne hovoríme len o právach dospelých, ale kde je v živote nás dospelých miesto pre deti? Považuje preto za smutné, že v 21. storočí svet dospelých nevie ochrániť dieťa. Adopcia detí pármi rovnakého pohlavia je podľa jej slov experimentom, či nám to vyjde, alebo nie. 

 

Podľa Antona Chromíka bude toto referendum úplne iné, bude sa zameriavať na to, čo je dôležité pre deti. „Slovenská občianska spoločnosť po 25 rokoch dozrela a dokáže používať politické nástroje ako referendum na diskusiu o dôležitých témach, a teda, čo je rodina, čo potrebujú deti, aké miesto rodine priznáme či ako sme ochotní deti chrániť,“ povedal na záver. 

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Urobil tak vlani 27. novembra po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Podľa ústavného súdu nie je v súlade s ústavou otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?" Referendum o ochrane rodiny bude štát stáť zhruba 6,3 milióna eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies