Kampaň 99 % doteraz stála približne 1,4 milióna eur

NETKY.SK • 22 Február 2012, 07:43 • 2 min
Kampaň 99 % doteraz stála približne 1,4 milióna eur

Kampaň 99 % doteraz stála približne 1,4 milióna eur

slovakia

left justify in out

img

Predvolebná kampaň občianskej iniciatívy 99 percent doteraz stála približne 1,4 milióna eur. Zhruba 80 percent z tejto sumy išlo na televíznu kampaň, za ktorú licenčná rada uložila súkromnej televízii Markíza pokutu 100.000 eur. Vyplýva to z predbežnej správy, ktorú dnes predstavili čelní predstavitelia strany.
      Zoznam mien sponzorov, ktorí na túto čiastku prispeli, plánuje strana zverejniť po voľbách. Jeden z lídrov kandidátky Ivan Weiss predpokladá, že známe budú aj príspevky najväčších sponzorov, ktorí na kampaň dali viac ako 5000 eur. "Zverejnili by sme to, nezmiernilo by to však záujem novinárov, ale bol by to podnet pre ďalšiu diskreditáciu," vysvetlil kandidát Peter Vačok, prečo mená prispievateľov nie sú známe už dnes. Ak by tieto informácie zverejnili ostatné strany, nemalo by s tým podľa Vačoka problém ani hnutie 99 percent. Investovanú sumu dnes za seba nezverejnil ani Weiss, ktorý je najväčším sponzorom hnutia.
      Weiss sa dnes tiež symbolicky podpísal pod vyhlásenie, v ktorom sa strana zaviazala, že sa vzdá svojho nároku na príspevok zo štátneho rozpočtu za viac ako tri percentá hlasov vo voľbách. Hnutie tak spraví v prípade, že sa k tomuto záväzku rovnako postavia aj ďalšie parlamentné strany. "Pokiaľ k tomu nepristúpia, budeme bojovať za to, aby sa zmenil zákon a aby sa stransparentnilo financovanie tým, že sa zruší štátny príspevok politickým stranám," doplnil Weiss.
      V rozhovore pre TASR uviedol, že celá kampaň občianskej iniciatívy a mimoparlamentnej strany 99 percent by do 10. marca nemala presiahnuť hranicu dvoch miliónov eur. Podľa jeho odhadov celková volebná kampaň všetkých parlamentných strán sa reálne pohybuje na úrovni 15 miliónov eur, z čoho zhruba desatinu tvorí suma investovaná na diskreditáciu 99 percent.
      Na margo povolebných koalícií dnes Weiss opätovne potvrdil svoj záujem o vytvorenie "vlády odborníkov". Táto podmienka podľa neho vylučuje napríklad koalíciu s SDKÚ-DS. Reagoval tak na vyhlásenie ministra financií Ivana Mikloša, ktorý podľa neho odmietol spoluprácu s 99%. "SDKÚ svoju šancu mala a sklamala nás," zhodnotil Weiss.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies