Kampaň Farby v uliciach upozorňuje na HIV a žltačku

NETKY.SK • 12 Apríl 2011, 12:04 • 2 min
Kampaň Farby v uliciach upozorňuje na HIV a žltačku

Kampaň Farby v uliciach upozorňuje na HIV a žltačku

slovakia

left justify in out

img

Cieľom jednodňovej kampane Farby v uliciach - HIV a žltačka sa šíria ľahšie, ako si myslíte - je upozorniť ľudí, že sa ich tieto témy týkajú. Na tlačovej besede v Bratislave to dnes povedala štatutárna zástupkyňa Občianskeho združenia (OZ) Odyseus Katarína Jirešová.
Na kampani sa okrem OZ podieľa aj centrálna mestská časť Bratislava-Staré Mesto a agentúra Jandl. Na uliciach sú vytlačené žltou farbou pásy s mottom HIV a žltačka sa šíria ľahšie, ako si myslíte.
"Žltačka typu C je medzi nami, HIV je medzi nami. A tým, že majú takú veľkú stigmu, ľudia sa hanbia za to, že ich majú, a tak o tom nevieme. Málokto by sa k tomu len tak priznal," priblížila situáciu Jirešová. Súčasťou akcie je aj upozorniť na stránku združenia www.odyseus.org, na ktorej sa záujemcovia môžu dozvedieť viac, napríklad aj o prevencii.
Prevencia je nielen o tom, aby sme sa starali len o tých, ktorí sa ešte nenakazili, ale aj o tom, že keď budeme liečiť tých, ktorí žijú s danými ochoreniami, tak zabránime ich šíreniu do ostatnej populácie, konštatovala Jirešová.
OZ Odyseus vzniklo v roku 1997. Prostredníctvom svojich programov Chráň sa sám a Červený dáždnik poskytuje nízkoprahové služby pre ľudí, ktorí injekčne užívajú drogy, pracujú v sexbiznise či majú HIV. Napríklad od roku 1998 distribuovalo medzi drogovo závislých 1,4 milióna čistých injekčných striekačiek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies