Kammenos: Grécko dostavia sľúbené hotspoty v priebehu týždňa

NETKY.SK • 8 Február 2016, 16:12 • 2 min
Kammenos: Grécko dostavia sľúbené hotspoty v priebehu týždňa

ATÉNY - Grécko dokončí v priebehu týždňa výstavbu prisľúbených registračných centier pre migrantov, tzv. hotspotov, ako aj ďalších utečeneckých táborov. Uviedol to dnes grécky minister obrany Panos Kammenos.

slovakia

left justify in out

"Naša krajina na seba vzala do polovice februára určité dôležité záväzky a s pomocou ozbrojených síl tieto záväzky aj dodržíme," povedal Kammenos, ktorého citovala agentúra AP.

 

Protesty voči plánovaným hotspotom dnes zorganizovali demonštranti neďaleko gréckej metropoly Atény a tiež v Solúne, druhom najväčšom gréckom meste. Protestné zhromaždenie neďaleko Atén pritom usporiadala ultrapravicová strana Zlatý úsvit.

 

V nových táboroch pre utečencov budú môcť podľa gréckej vlády a predstaviteľov Európskej únie ubytovať celkovo až 3000 migrantov. Ich kapacita by sa však v priebehu roka mala rozšíriť až na 8000 miest.

 

Proti plánovanému hotspotu protestovala cez víkend opakovane skupina obyvateľov gréckeho ostrova Kos. Tamojší demonštranti zapaľovali pneumatiky a následne ich hádzali na cestu, ktorú tak zablokovali. Proti výstavbe hotspotu je aj samotné vedenie ostrova Kos. Obáva sa najmä toho, že dlhodobá prítomnosť utečencov uškodí cestovnému ruchu, ktorý je hlavným zdrojom príjmov tohto ostrova.

 

Grécke ostrovy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre ľudí utekajúcich cez Turecko z oblastí vojnových konfliktov na Blízkom východe, ale aj pre tzv. ekonomických migrantov unikajúcich pred chudobou v Ázii a Afrike. Vlani takto dorazilo do Grécka viac než 850.000 ľudí a od začiatku januára tohto roka ďalších vyše 52.000, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Od začiatku roka túto cestu neprežilo viac ako 200 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies