Kamióny sa presúvajú na diaľnice a rýchlocesty, potvrdzujú údaje z mýta

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 12:18 • 2 min
Kamióny sa presúvajú na diaľnice a rýchlocesty, potvrdzujú údaje z mýta

BRATISLAVA - Kamióny a nákladné autá sa presúvajú z ciest nižších kategórií na diaľnice a rýchlostné cesty. Podľa rezortu dopravy to potvrdzujú prvé údaje z mýtneho systému po januárových zmenách.

slovakia

left justify in out

Napríklad na diaľnici D1 medzi Trenčínom a Žilinou stúpol podľa hovorcu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martina Kóňu počet nákladných áut. "Pričom počet týchto vozidiel na paralelnej ceste I. triedy klesol medziročne o viac ako pätinu," vyčíslil Kóňa.

 

Vo februári došlo podľa jeho slov k medziročnému zníženiu priemerných dopravných intenzít na cestách I. triedy o 2,74 % a na súbežných diaľniciach a rýchlocestách sa priemerne zvýšili o takmer 6 %. "Zatiaľ ide len o čiastkové čísla, ale už môžeme s istotou povedať, že zavedenie rovnakých sadzieb na súbežných cestách I. triedy ako na diaľniciach a rýchlostných cestách, splnilo svoj účel a motivuje vodičov a prevádzkovateľov vozidiel využívať práve diaľnice a rýchlostné cesty," opísal štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček.

 

Pre lepšiu predstavu možno podľa neho povedať, že kým na diaľniciach bolo vo februári medziročne takmer o 5000 nákladných áut viac, na cestách prvej triedy počet áut medziročne klesal. Podobný vývoj ako na diaľnici D1 medzi Trenčínom a Žilinou zaznamenal rezort aj na diaľničných ťahoch severnej a východnej D1.

 

Ministerstvo momentálne ešte nemá údaje za cesty druhej a tretej triedy, ale aj tam očakáva zlepšenie situácie v oblasti nákladnej dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies