Kamionisti zo SR uviazli v Belgicku,snažili sa protestom vymôcť nevyplatené mzdy

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:27 • 2 min
Kamionisti zo SR uviazli v Belgicku,snažili sa protestom vymôcť nevyplatené mzdy

Kamionisti zo SR uviazli v Belgicku,snažili sa protestom vymôcť nevyplatené mzdy

slovakia

left justify in out

V zložitej situácii za hranicami vlasti sa ocitlo 15 slovenských vodičov, ich zamestnávateľ - slovenská pobočka belgickej spoločnosti DFI Transports SA im totiž odmieta vyplatiť mzdy za odpracované posledné mesiace. Všetci už dostali aj výpovede, s niektorými rozviazala firma zmluvu k piatku (12.11.), ďalším skončí zamestnanecký vzťah ku koncu tohto mesiaca.
Kamionisti dnes ticho protestovali pred domom majiteľa firmy v Mainvaulte (70 km od Bruselu), kde je aj administratívne sídlo spoločnosti. Vodiči mali na papieri napísané sumy pohybujúce sa v tisícoch eur, o ktoré ich spoločnosť ukracuje a niektorí pripojili aj fotky svojich rodinných príslušníkov. Celá akcia prebiehala pod dohľadom belgickej polície.
"Snažíme sa dosiahnuť, aby firma vyplatila dlžoby svojim zamestnancom a nejde len o tých, ktorí sú momentálne tu v Belgicku, pretože firma je dlžná rovnako ďalším Slovákom doma - tzv. vodičom-striedačom. Na Slovensku je táto spoločnosť reprezentovaná len jednou poštovou schránkou," povedal pre TASR Haithem Bouslimi, ktorý bol dispečerom firmy, ale medzičasom zmenil zamestnávateľa aj vplyvom nekorektného prístupu zo strany podniku. Firma dlhuje aj jemu viac než 2000 eur.
Slováci riešia dva problémy - jednak ako vymôcť nevyplatené mzdy a odchod domov, ktorý nemá kto uhradiť. Situáciu monitoruje aj konzulát Slovenskej republiky v Belgicku, ale okrem poradenstva a sprostredkovania inú pomoc občanom poskytnúť nemôže.
Vodiči sa rozhodli, že v pondelok (15.11.) podajú žalobu na svojho doterajšieho zamestnávateľa v Belgicku, lebo podľa vlastných tvrdení "na Slovensku s vecou nepohnú". Nad skupinou sa "zmiloval" predstaviteľ francúzskeho petrogigantu Total, ktorého firma zaplatila bývanie Slovákom od soboty do pondelka na diaľničnom odpočívadle neďaleko Bruselu. Po nej by mala o jeden deň predĺžiť hradenie ich ubytovania Slovenská katolícka misia v Bruseli, aby mohli doriešiť všetky záležitosti.
Majiteľ so svojimi bývalými zamestnancami zatiaľ údajne komunikoval v posledných dňoch len prostredníctvom vyhrážok a nadávok, slovenskú enklávu obviňuje z klamstiev. Jeho stanovisko sa TASR nepodarilo získať.
Vymáhanie peňazí však podľa experta, ktorého TASR oslovila, nebude prebiehať jednoducho a podľa neho Slováci určite svoje mzdy do Vianoc na svojich účtoch neuvidia, pretože proces skúmania zodpovednosti za danú situáciu trvá v Belgicku aj roky. Po podaní žaloby bude nasledovať vyšetrenie audítora práce, teda inštitúcie, ktorá v Belgicku skúma súlad pracovnoprávnych vzťahov so zákonmi krajiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies