Kameraman Jiří Kadaňka dostal cenu za celoživotné dielo

NETKY.SK • 12 Február 2015, 10:09 • 2 min
Kameraman Jiří Kadaňka dostal cenu za celoživotné dielo

BRATISLAVA - Český kameraman Jiří Kadaňka si v stredu prevzal cenu za celoživotné dielo. Udelila mu ju Asociácia českých kameramanov (AČK). Osemdesiatdvaročný Kadaňka pôsobil viac ako 60 rokov v Československej a neskôr v Českej televízii ako hlavný kameraman.

slovakia

left justify in out

„Nemrzí ma, že som si vybral televíziu, pretože tá práca je pestrá a mnohotvárna, s množstvom zaujímavých príležitostí,“ prezradil ocenený.

 

„Filmové dielo Jiřího Kadaňku sa vždy vyznačovalo vysokou profesionalitou, výtvarnou a estetickou kvalitou a zmyslom pre bohaté obrazové stvárnenie,“ vyjadrilo sa prezídium AČK. Kadaňka nakrúcal s Ladislavom Rychmanom, Jánom Roháčom či Zdeňkom Podskalským. Podieľal sa na hudobnej komédii Ztracená revue (1961) či vojnovej dráme Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou (1965). Najväčšie úspechy však zbieral po boku režiséra Petra Weigla. Z ich spolupráce vzišli projekty ako Radúz a Mahulena (1970), Romeo a Julie (1971), Faust a Markéta (1973), Rusalka (1977) alebo Turn of the Screw (1982). „Bez kvalitného režiséra nemôže kameraman existovať,“ povedal Kadaňka. 

 

Na 20. ceremoniáli Asociácie českých kameramanov ocenili aj Aleša Harta za prácu na celovečernom filme Raluca (2014) režiséra Zdeňka Viktoru a Iva Popeka za kameru televíznej snímky Poslední cyklista (2014) Jiřího Svobodu. Ocenenie určené študentom Filmovej a televízne fakulty Akadémie múzických umení v Prahe za mimoriadny počin v oblasti obrazovej koncepcie filmu dostal Ondřej Hudeček za dielo Furiant (2014). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies