Kamenné námestie zatiaľ Bratislava predávať nebude

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:29 • 2 min
Kamenné námestie zatiaľ Bratislava predávať nebude

BRATISLAVA – Verejné priestory na Kamennom námestí v Bratislave mesto zatiaľ predávať nebude.

slovakia

left justify in out

Po výzve aktivistov adresovanej primátorovi Milanovi Ftáčnikovi a mestským poslancom dnes primátor bod o predaji zo zasadnutia zastupiteľstva stiahol. „Materiál chceme dopracovať, chceme urobiť verejnú prezentáciu a potom sa k nemu vrátime,“ vysvetlil Ftáčnik. Verejnú diskusiu o budúcnosti Kamenného námestia mesto pripravuje na 25. novembra.

Kamenné námestie chce za vyše 1,78 milióna eur odkúpiť britská developerská skupina Lorship Real Estate, ktorá už vlastní hotel Kyjev. Podľa mesta Kamenné námestie potrebuje revitalizáciu, pretože na ňom chýbajú oddychové zóny a zeleň, a to si vyžiadajú investície. Mesto na Kamennom námestí uvažuje o predaji 3 600 metrov štvorcových verejnej plochy. Ak mesto priestor predá, bude ho musieť investor zrevitalizovať a verejný priestor rozšíriť na 4 500 metrov štvorcových. 

Proti predaju námestia sa tento týždeň postavili občianski aktivisti, ktorí predstaviteľov mesta vyzývajú, aby predaj zastavili. Výzvu spustili v nedeľu, odvtedy sa pod ňu podpísala už takmer tisícka ľudí. Nesúhlasný postoj k plánovanému predaju Kamenného námestia okrem iných v otvorenom liste predstaviteľom mesta vyjadrilo aj občianske združenie Archimera, iniciatíva Námestie pre ľudí, Cyklokoalícia, ale i Spolok architektov Slovenska, Oddelenie architektúry ÚSTARCH Slovenskej akadémie vied (SAV) i aktivisti z Bratislava otvorene. V otvorenom liste vedenie mesta žiadali o okamžité zastavenie predaja námestia či o úplné zachovanie verejného vlastníctva a verejného charakteru Kamenného námestia. Podľa aktivistov by námestie malo revitalizovať mesto v spolupráci so širokou i odbornou verejnosťou. K budúcnosti Kamenného námestia pripravuje mesto 25. novembra verejnú diskusiu. Obyvateľom na prezentácii predstavia urbanistickú štúdiu o možnej podobe Kamenného námestia, informoval dnes primátor Ftáčnik. 

Súkromná spoločnosť musí na Kamenné námestie vyhlásiť dve architektonicko-urbanistické súťaže. Jednu plánuje investor vypísať ako medzinárodnú súťaž, jej úlohou bude detailne preveriť možnosti využitia územia. Na jej podmienkach bude investor pracovať spolu s mestom, Starým Mestom i kompetentnými orgánmi. Druhá súťaž bude riešiť najmä oživenie centrálnej časti Starého Mesta, hlavne Špitálskej, Dunajskej, Rajskej, Námestia SNP a Suchého mýta. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho práve súťaže, ktoré sú podmienkou predaja, budú priestorom pre vystúpenie občianskych aktivistov, ktorí dnes proti predaju protestujú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona