Kamenné hlavy na Veľkonočnom ostrove majú aj telá

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 19:00 • 2 min
Kamenné hlavy na Veľkonočnom ostrove majú aj telá

HANGA ROA – Kamenné hlavy na Veľkonočnom ostrove ukrývali počas niekoĺkých storočí jedno veľké tajomstvo. Pod povrchom zeme totiž majú aj telá.

slovakia

left justify in out

Telá sôch boli odkryté neziskovou organizáciou Easter Island Statue Project (EISP), ktorá sa o hlavy starala od roku 1982. Archeológovia vykopávali telá už takmer storočie, ale bola to oraganizácia EISP, ktorá v tejto práci pokračovala a prekvapila nás týmito správami.

EISP odkrýva od roku 2012 skryté torzá dvoch sôch, ktoré miestny nazývajú moai a celú akciu dokomentujú na svojej webstránke.

Dôvodom prečo boli telá skryté pod zemou tak dlho je, že sochy sú umiestnené na boku sopky, ktorá ich po výbuchu pochovala až po krk.

EISP pracuje v súčasnej dobe iba na dvoch sochách, ale majú v pláne dať dohromady podrobný súpis všetkých sôch na ostrove.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona