Kamenec: Holokaust nie je iba o obetiach, ale o celej spoločnosti

NETKY.SK • 9 Február 2017, 13:45 • 2 min
Kamenec: Holokaust nie je iba o obetiach, ale o celej spoločnosti

BRATISLAVA - Problematika holokaustu sa nedá skúmať, interpretovať izolovane, týka sa totiž celej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"To, čo sa stalo, bola tragédia, ktorá v dejinách nemá obdobu, sa stále prezentuje ako tragédia postihnutých, či už Židov alebo Rómov, alebo napríklad v Nemecku aj homosexuálov a ďalších. Nebola to tragédia len obetí, ale bola to tragédia celej spoločnosti, všetkých, aj organizátorov, ale najmä tej časti spoločnosti, ktorej sa hovorí mlčiaca väčšina - svedkov," konštatoval pre agentúru SITA historik Ivan Kamenec v úvode dnešného medzinárodného pracovného seminára o budovaní výskumnej infraštruktúry k moderným dejinám Židov a problematike holokaustu.

 

Pokiaľ sa neupozorní na celospoločenský dosah holokaustu, tak "budeme presviedčať presvedčených". Prípadne to môže mať aj kontraproduktívny efekt, do popredia vystúpi otázka - prečo sa o tom stále hovorí a či iní netrpeli počas vojny. "To čo sa stalo, to bola tragédia celej spoločnosti a možno, že to bude znieť trošku nadnesene - tragédia európskej civilizácie alebo kresťanskej kultúry ako takej, ktorá tu bola dvetisíc rokov," povedal ďalej pre SITA Kamenec, vedúci vedecký pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa špecializuje na politické a kultúrne dejiny Slovenska v 20. storočí.

 

Výskum holokaustu by sa preto podľa Kamenca mal obrátiť aj k väčšinovej spoločnosti, neprinášať iba poznanie faktov, ale zainteresovať aj príslušníkov väčšinovej spoločnosti. Mal by ukázať, že holokaust sa týka všetkých a treba sa s touto témou vyrovnať alebo ju aspoň poznať.


Kamenec predniesol posolstvo v tomto duchu aj v úvode dnešného medzinárodného workshopu. Pracovný seminár v Bratislave zorganizovalo Dokumentačné stredisko holokaustu (DSH), občianske združenie, ktoré pôsobí na Slovensku od roku 2005. Predstavilo na ňom aktuálny stav bádania v dvoch významných európskych projektoch: European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) a Yerusha - "Periphery" - Jewish Sources from Slovakia.


Výstupom projektu EHRI, ktorý mapuje dejiny holokaustu v Európe, je bezplatný a voľne prístupný internetový portál EHRI - https://www.ehri-project.eu/. Najmä bádateľom ponúka správy o dejinách konkrétnej krajiny v období holokaustu a prináša prehľad o archívoch k tejto téme. Slovensko v projekte zastupuje Dokumentačné stredisko holokaustu. Stredisko sa minulý rok zapojilo do ďalšieho európskeho projektu, projektu Yerusha (hebrejsky dedičstvo) venovanému moderným židovským dejinám, tento raz však v širšom kontexte od roku 1848 až do roku 1938.

 

DSH je ako partner projektu EHRI spoluzodpovedné za zhromažďovanie informácií o organizáciách spravujúcich zbierky a fondy týkajúce sa holokaustu na Slovensku a o ich zanesenie do portálu EHRI. Vypracováva tiež opisy jednotlivých archívnych fondov a zbierok zo Slovenska, ktoré následne môže každý nájsť na portáli a podľa toho sa rozhodnúť, či napríklad niektorý z archívov navštívi aj osobne. Stredisko v mapovaní dokumentov spolupracuje s Ministerstvom vnútra SR, ktoré je zriaďovateľom všetkých štátnych archívov, tiež s Vojenským historickým ústavom a s ďalšími organizáciami, medzi inými aj so Slovenským národným múzeom - Múzeom židovskej kultúry, pod ktoré patrí vlani otvorené Múzeum holokaustu. Podľa Moniky Vrzgulovej, ktorá vedie DSH, chcú tento rok rozšíriť spoluprácu o ďalšie inštitúcie.

 

V súčasnosti možno na portáli nájsť správy z 57 krajín, prehľad organizácií, ktoré zhromažďujú a spravujú rôzne materiály o holokauste. K dnešnému dňu možno na portáli nájsť informácie z vyše 1 900 organizácií a vyše 230-tisíc popisov konkrétnych fondov a zbierok. Projekt Európskej výskumnej infraštruktúry o holokauste financuje Európska únia s cieľom podporiť výskum holokaustu. Spolupracuje na ňom vyše 20 partnerských organizácií zo 17 krajín.

 

Druhý projekt Yerusha - "Periphery" - Jewish Sources from Slovakia sa zameriava na židovské archívne dokumenty z rokov 1848 až 1938. Vyhľadáva ich, mapuje a opisuje. Nechce materiály digitalizovať a zverejňovať v elektronickej podobe, ale jeho cieľom je poskytnúť prehľad o tom, kde sa aké dokumenty nachádzajú. Ako na dnešnej tlačovej besede upozornila Vrzgulová, ide o písomnosti z obdobia modernizácie Slovenska (najskôr súčasti rakúsko-uhorskej monarchie a neskôr Československej republiky), ale aj z obdobia emancipácie židovskej menšiny a nárastu nacionalistických nálad. Zámerom je priniesť informáciu o tom, čo bolo pred holokaustom.

 

"Dnes, keď sa hovorí o židovstve na Slovensku, mnohým ľuďom sa okamžite vynorí holokaust. Tento projekt vnímame ako príležitosť povedať o minulosti židovských komunít na území dnešného Slovenska iné informácie, ako sú iba tie o holokauste" a tým rozšíriť poznanie o histórii a kultúrnom bohatstve krajiny, priblížila projekt Vrzgulová. V rámci Yerusha vedie v súčasnosti 20 projektov 12 inštitúcií v 16 krajinách, napríklad vo Francúzsku, Holandsku, pobaltských a stredoeurópskych štátoch, Gruzínsku, Rusku, na Ukrajine a mimo Európy v Izraeli a USA. Na Slovensku ide o spoluprácu DSH a Židovského múzea v Prahe. Ako konštatovala Jarka Vítamvásová zo Židovského múzea v Prahe, hľadanie komplikuje história židovského obyvateľstva poznačená častými migračnými vlnami a prenasledovaním. Projekt podporuje Rotschild Foundation Europe. Výsledkom bude informačná platforma, ktorá pomôže bádateľom z celého sveta pri výskume.


Občianske združenie Dokumentačné stredisko holokaustu sa venuje hlavne výskumu, dokumentácii, vzdelávaniu a publikačnej činnosti, tak na Slovensku, ako aj v rámci medzinárodných štruktúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies