Kambodžský tribunál obnovil pojednávania proti Červeným Kmérom za genocídu

NETKY.SK • 8 Január 2015, 14:45 • 2 min
Kambodžský tribunál obnovil pojednávania proti Červeným Kmérom za genocídu

PHNOM PÉNH - Kambodžský tribunál podporovaný OSN, ktorý sa zaoberá genocídou spáchanou Červenými Kmérmi, dnes obnovil vypočúvania najvyššie postavených žijúcich predstaviteľov bývalého režimu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pojednávania sa odkladali od novembra, keďže obhajcovia sa vyhrážali ich bojkotovaním. Tvrdili totiž, že stále pracujú na odvolaní proti skoršiemu verdiktu proti obžalovaným.

 

Bývalý prezident v režime Červených Kmérov z druhej polovice 70. rokov minulého storočia Khieu Samphan a Nuon Čea, ktorý bol pravou rukou zosnulého vodcu kambodžskej komunistickej strany Pol Pota, sa dnes obaja objavili na súde v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh.

 

Pojednávanie sa skončilo na poludnie, pretože Khieu Samphan dostával závraty a trpel vysokým krvným tlakom. Obaja chorľaví osemdesiatnici boli v auguste odsúdení na doživotné väzenie za zločiny proti ľudskosti.

 

Extrémistická politika za režimu Červených Kmérov pripravila o život približne 1,7 milióna ľudí - zomreli od hladu, na choroby alebo boli popravení.

 

Vodca Červených Kmérov (komunistickej strany Kambodže) Pol Pot sa zaraďuje k najkrutejším diktátorom 20. storočia popri Adolfovi Hitlerovi a Josifovi V. Stalinovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies