Kambodžania odprevadili telo kráľa Sihanuka na miesto kremácie

NETKY.SK • 1 Február 2013, 08:33 • 2 min
Kambodžania odprevadili telo kráľa Sihanuka na miesto kremácie

Kambodžania odprevadili telo kráľa Sihanuka na miesto kremácie - Politika Tisíce ľudí sledovali dnes pohrebný sprievod s pozláteným vozom prevážajúcim telesné pozostatky bývalého kambodžského kráľa Norodoma Sihanuka, ktorý prechádzal ulicami Phnom Pénhu a

slovakia

left justify in out

img

Tisíce ľudí sledovali dnes pohrebný sprievod s pozláteným vozom prevážajúcim telesné pozostatky bývalého kambodžského kráľa Norodoma Sihanuka, ktorý prechádzal ulicami Phnom Pénhu až k miestu kremácie v jednom z mestských parkov v blízkosti kráľovského paláca. Informovala o tom agentúra AP. 

Samotná kremácia sa uskutoční až v pondelok a zavŕši sa ňou sedem dní trvajúce obdobie štátneho smútku za kráľom, ktorý bol dominantnou postavou moderných dejín Kambodže.

Kambodžania mali panovníka vo veľkej úcte a preto ho na poslednej ceste prišli dnes odprevadiť tisíce z nich. Odhaduje sa, že v uliciach, ktorými prechádza smútočný sprievod, je pol milióna ľudí. Udalosť vysiela v priamom prenose miestna televízia. Medzi smútiacimi je Sihanukov syn, kráľ Norodom Sihamoni.

Až do pondelka bude telo zosnulého panovníka vystavené na mieste kremácie, aby sa mu mohli pokloniť ešte ďalší ľudia.

Sihanuk zomrel vlani 15. októbra v Pekingu vo veku 90 rokov. V posledných rokoch života ho postihla rakovina, cukrovka a problémy s vysokým tlakom. Jeho telo previezli do vlasti dva dni po smrti. Po týždni smútku jeho telo na tri mesiace vystavili v kráľovskom paláci, aby mu verejnosť mohla vzdať úctu.

Norodom Sihanuk viedol krajinu v rokoch 1944-55, teda aj v čase, keď v roku 1953 získala nezávislosť od Francúzska. Podarilo sa mu čiastočne ju uchrániť pred vojnou vo Vietname a prežil aj hrôzovládu Červených Kmérov. Na trón sa vrátil v roku 1993. V roku 2004 abdikoval v prospech svojho syna, súčasného kráľa Norodoma Sihamoniho, ktorý vládne v tejto konštitučnej monarchii len s malými právomocami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona