Kamarátke Meghan Markle hrozí v Saudskej Arábii trest smrti, bojovala za práva žien

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 16:14 • 2 min
Kamarátke Meghan Markle hrozí v Saudskej Arábii trest smrti, bojovala za práva žien

RIJÁD - Loujain Al-Hathloul (28) bola zatknutá a čelí trestu odňatia slobody na 20 rokov za to, že sa zúčastnila protestnej akcie za lepšie postavenie žien v spoločnosti. Nie je vylúčené, že môže dostať aj trest smrti.

slovakia

left justify in out

Loujain  sa pred dvoma rokmi zúčastnila humanitárneho summitu Jeden mladý svet s Meghan Markle, Emmou Watson, Cher a okrem iných aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Pri tejto príležitosti sa aj spoločne odfotili.

 

Len o septembri 2017 bolo arabským ženám dovolené šoférovať auto. Loujain Al-Hathloul a ďalšie aktivistky a aktivisti sa tento pokrok snažili využiť ako odrazový mostík pre ďalšie reformy a uskutočnili verejnú protestnú akciu za lepšie postavenie žien, obmedzenie mužskej kontroly nad životmi žien a stopku ďalším formám diskriminácie, povinnosti zahaľovania sa vrátane slobody prejavu.

 

Za tieto požiadavky boli všetci organizátori obvinení z vlastizrady a sprisahania s nepriateľom Saudskej Arábie. Informuje o to Mirror. Al-Hathloul zastavila polícia v blízkosti jej univerzity v Abú Zabí a poslali ju lietadlom späť do Saudskej Arábie, kde dostala zákaz opustiť krajinu a používať sociálne médiá.

 

img

Loujain Al-Hathloul 

Foto: SITA

 

Okrem Loujain  sa pred súd postaví ďalších deväť žien a dvaja muži, vrátane právnika, ktorý  Loujain  obhajoval v dávnejšom spore. Všetkým hrozia dlhoročné tresty. Pričom odborníci znalí tamojšej kultúry varujú, že môžu dostať aj tresty smrti.

 

Kareem Chehayeb, odborník v oblasti právneho systému Saudskej Arábie z Amnesty International, povedal: "Saudské úrady nechcú, aby nejaká zmena prichádzala zdola. Chcú potlačiť akúkoľvek formu disentu alebo aktivizmu v oblasti ľudských práv. Zmeny môžu prichádzať len zhora, čo je pre ľud absolútne neznesiteľné."

 

"Boli zatknutí výlučne na základe ich aktivizmu za práva žien a to sú vážne obvinenia, za ktoré by mohli dostať 20 rokov vo väzení. Nevieme o podmienkach, v ktorých sa nachádzajú, nevieme, či majú prístup k právnikom počas týchto vypočúvaní, keď sa údajne priznali k týmto zločinom. V súdnom procese nemôžete vylúčiť ani trest smrti, ale očakávame, že dostanú prísne tresty odňatia slobody," vysvetlil pán Chehayeb.

 

Je to veľká rana pre ženský svet. Meghan pred dvomi rokmi na summite povedala: "Jeden mladý svet pozýva mladých ľudí z celého sveta, ktorí sa aktívne snažia transformovať sociálno-politickú krajinu tým, že sa snažia byť väčším dobrom. Sú to delegáti, ktorí sa obracajú proti porušovaniu ľudských práv, environmentálnym krízam, otázkam rodovej rovnosti, diskriminácii a nespravodlivosti.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies