AKTUALIZÁCIA: Kamala Harrisová si na viac ako hodinu vyskúšala úlohu prezidentky USA

NETKY.SK • 19 November 2021, 16:56 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Kamala Harrisová si na viac ako hodinu vyskúšala úlohu prezidentky USA

WASHINGTON - Šéf Bieleho domu Joe Biden odovzdal moc viceprezidentke v čase, keď podstupoval plánované kolonoskopické vyšetrenie, počas ktorého bol v anestézii.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 19. novembra, 19:34

 

Americký prezident Joe Biden opäť prevzal prezidentské právomoci, ktoré počas piatkového kolonoskopického vyšetrenia, vykonaného v anestézii, nakrátko odovzdal viceprezidentke Kamale Harrisovej. Informovala o tom agentúra AFP. Harrisová sa tak na hodinu a 25 minút stala úradujúcou hlavou štátu.

 

Podľa hovorkyne Bieleho domu je prezident po zákroku "v dobrej nálade", ale zatiaľ zostáva v nemocnici, kde absolvuje ešte ďalšie vyšetrenia. Biden už podľa nej hovoril s Harrisovou aj so šéfom svojej kancelárie a opätovne sa ujal plnenia prezidentských právomocí.

 

img

 

Samotný akt odovzdania právomocí prebehol oficiálne formou listu, ktorý Biden o 10:10 miestneho času (16:10 SEČ) zaslal predsedom oboch komôr amerického Kongresu. Po prebratí z anestézie Biden zaslal o 11:35 miestneho času (17:35 SEČ) obom predsedom ďalší list, v ktorom ich informoval o tom, že sa znovu ujíma výkonu funkcie.

 

Pôvodný článok: 

 

"Prezident Biden odovzdá moc viceprezidentke, a to na krátky čas, keď sa bude nachádzať v anestézii. Viceprezidentka bude počas tohto času pracovať zo svojej kancelárie v Západnom krídle (Bieleho domu)," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovala agentúra AFP.

 

img

Prezident, ktorý v sobotu oslávi 79. narodeniny, sa zákroku podrobí vo vojenskej nemocnici Walter Reed National Military Medical Center v štáte Maryland neďaleko Washingtonu. Endoskopické vyšetrenie hrubého čreva, ktoré je súčasťou pravidelnej komplexnej lekárskej prehliadky, absolvuje prvý raz od nástupu do funkcie v januári tohto roku, píše agentúra AP.

 

Prečítajte si tiež: Irak čelí škandálu s kupovaním titulov medzi politikmi a úradníkmi

 

Do nemocnice dorazil autom už v ranných hodinách washingtonského času. Psakiová zdôraznila, že odovzdanie moci viceprezidentovi je v takýchto situáciách štandardným krokom, ktorý sa dvakrát uplatnil aj počas vlády exprezidenta Georgea W. Busha (2001 - 2009).

 

img

 

Joe Biden je najstarším úradujúcim prezidentom USA a jeho zdravotný stav preto vyvoláva veľkú pozornosť amerických médií i verejnosti. Samotný akt odovzdania právomocí sa udeje oficiálne formou listu, ktorý Biden adresuje predsedom oboch komôr amerického Kongresu. Harrisová, ktorá je ako viceprezidentka funkčne najvyššie postavenou ženou v dejinách USA, sa následne nakrátko stane úradujúcou prezidentkou. Po prebratí z anestézie Biden zašle obom predsedom ďalší list, v ktorom ich informuje o tom, že sa znovu ujíma výkonu prezidentských právomocí, píše AP.

 

Možno vás zaujme: Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona