Kaliňák zatiaľ nepozná termín príchodu prvých rakúskych dočasných azylantov

NETKY.SK • 17 August 2015, 16:36 • 2 min
Kaliňák zatiaľ nepozná termín príchodu prvých rakúskych dočasných azylantov

BRATISLAVA – Minister vnútra SR Robert Kaliňák zatiaľ nepozná presný termín, kedy by na Slovensko mali prísť prví z 500 dočasných rakúskych azylantov. Uviedol to na dnešnom brífingu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„My sme poskytli dočasné ubytovacie kapacity pre azylantov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku a aj sa tam, samozrejme, vrátia. V tejto chvíli sa riešia technické podmienky, a tak neviem povedať presný termín, kedy vlastne prídu,“ povedal Kaliňák. Podľa neho nie je isté, či to bude už v auguste, čo bol pôvodný termín. „Tu je množstvo technických podmienok, ktoré sa musia splniť, a nie len z našej, ale aj z rakúskej strany,“ uviedol.

 

Dočasných rakúskych azylantov by Slovensko malo ubytovať v Gabčíkove, hoci to podľa ministra vnútra nemusí byť jediné riešenie. „Ja si myslím, že zatiaľ inú alternatívu nepotrebujeme, pretože sa veľmi nezmenili požiadavky. Ale súhlasím, že tých alternatív je viac, ktoré môžeme použiť. Štandardne používame Humenné, teraz sú veľmi využité aj Sečovce, Medveďovo, Rohovce, Opatovská Ves, to sú všetko adresy, ktoré naši občania, ktorí tam aj žijú, veľmi dobre poznajú,“ konštatoval Kaliňák.

 

Gabčíkovo je však najbližšie a je to podľa neho asi najjednoduchšia verzia. „Ja rozumiem aj tým stanoviskám, ktoré povedali občania Gabčíkova. Rovnako tak je pravda, že 17 rokov tam ten tábor funguje, takže neviem, prečo sa dnes zrazu zmenila situácia,“ dodal Kaliňák.

 

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner 21. júla tohto roka podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko prijme 500 dočasných rakúskych azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene.

 

"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.

 

Slovensko poskytne dočasným rakúskym azylantom ubytovanie a stravu. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť ich prepravu na Slovensko či ich vreckové. Ak by dočasní rakúski azylanti spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies