Kaliňák: Zastrelený ukrajinský prevádzač bol známa firma

NETKY.SK • 2 August 2014, 15:07 • 2 min
Kaliňák: Zastrelený ukrajinský prevádzač bol známa firma

BRATISLAVA - Ukrajinský prevádzač, ktorého dnes o 3:00 nadránom zastrelil na východnej hranici hraničný policajt, bol "známa firma", po ktorej naše orgány už dlhší čas pátrali, povedal dnes na brífingu v Bratislave minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Prevádzač, ktorého polícia monitorujú už relatívne dlho a ktorý presne pred rokom strieľal na našu policajnú hliadku, opäť dnes nadránom prekročil slovensko-ukrajinskú hranicu spolu s piatimi prevádzanými osobami z Vietnamu. "Avizoval som, že po vypuknutí rusko-ukrajinskej krízy začínajú byť prevádzači agresívnejší, a čo je horšie, začínajú chodiť ozbrojení. Tiež som hovoril, že nemôžeme vylúčiť, že v najbližšom období dôjde k situácii, pri ktorej takýto ozbrojený stret môže skončiť aj ujmou na zdraví alebo na živote, a to presne sa stalo dnes," povedal Kaliňák.

 

Prevádzača monitorovali systémami od piatku 1. augusta približne od 19:30, pričom mobilná zásahová jednotka Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach sa na kontakt či stretnutie s ním pripravovala. K stretu podľa Kaliňáka prišlo dnes o 3:00, keď muž napriek opakovaným výzvam a varovným výstrelom nereagoval a ohrozoval so zbraňou tak prevádzané osoby, ako aj policajnú hliadku. "Došlo k streľbe, pri ktorej bol prevádzač zranený, poskytli mu prvú pomoc, no aj napriek tomu zraneniam na mieste podľahol," vysvetlil minister vnútra. Nikto iný zranený nebol. V tejto chvíli podľa jeho slov rokujú zástupcovia našej cudzineckej polície so zástupcami ukrajinského ministerstva vnútra a ukrajinskej pohraničnej stráže. "K zastrelenému prevádzačovi je založený vyšetrovací spis, čiže budeme postupovať štandardným spôsobom, celá vec sa uzavrie a na záver, samozrejme, podáme aj bližšie informácie, ktoré budú výsledkom vyšetrovania," povedal Robert Kaliňák. Všetci piati migranti sa dostali do štandardného procesu, či už readmisnej dohody s Ukrajinou alebo v prípade, že požiadajú o azyl, do azylovej procedúry.

 

Zvýšený výkon na našej hranici prináša riziko aj výraznejšie ozbrojených prevádzačských skupín, no verím, že dnešná udalosť bude mať akýsi preventívny účinok a situácia na slovensko-ukrajinskej hranici sa trochu upokojí, poznamenal minister rezortu vnútra. Zvýšené opatrenia prinášajú podľa jeho slov svoje ovocie. "Z tohto pohľadu si myslím a verím, že tieto opatrenia majú aj preventívny účinok a tlak na slovensko-ukrajinskú hranicu bude nižší," dodal Kaliňák. Podľa neho však nie je možné vylúčiť, že sa niečo podobné stane opäť. "Nie je to jediná skupina, ktorú sme zaznamenali, že sa lepšie alebo silnejšie vyzbrojila. Tohto páchateľa sme však považovali za jedného z najagresívnejších," povedal. Keďže to nie je po prvýkrát, keď takýmto spôsobom prekračoval hranicu, v tých najrizikovejších oblastiach momentálne operujú tí najvycvičenejší a najlepšie ozbrojení policajti, pripomenul Kaliňák.

 

Spomedzi všetkých hraníc, ktoré momentálne susedia s Ukrajinou, je práve tá naša najbezpečnejšia, povedal minister. "Nie je to len náš názor, ale aj minuloročné vyhodnotenie Európskej komisie. A to práve preto, že je výborne technicky vybavená," informoval. Na danom stokilometrovom úseku je veľký počet policajtov, ktorí hranicu na smeny strážia, dnes ich je k dispozícii viac ako 900. "Obeť na živote je však vždy niečo, čo nás nemôže tešiť. No v tomto prípade sa tomuto incidentu nedalo vyhnúť, pričom išlo o veľmi nebezpečného páchateľa, ktorý nemal problém ohrozovať nielen policajné hliadky, ale aj civilných obyvateľov tohto regiónu. Z tohto pohľadu je jeden z týchto prípadov viac-menej vyriešený," dodal minister vnútra Robert Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona