Kaliňák o drastickom zásahu polície voči Hlinovi: Nebol brutálny, ale primeraný

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 08:49 • 2 min
Kaliňák o drastickom zásahu polície voči Hlinovi: Nebol brutálny, ale primeraný

BRATISLAVA - Zásah polície voči nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi 16. marca počas pochodu sympatizantov slovenského štátu bol podľa poslanca za KDH Jozefa Mikloška brutálny. V interpelácii preto ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) žiadal o vysvetlenie tohto podľa neho neadekvátneho zásahu. Kaliňák Mikloškovi odpovedal, že zásah bol primeraný situácii.

slovakia

left justify in out

"Vysoko si cením policajtov, ktorí si statočne v prospech ľudí vykonávajú neľahkú službu. Za brutálny zákrok, ktorý vykonali niektorí policajti 16. marca 2013 proti poslancovi NR SR Alojzovi Hlinovi sa však hanbím a odsudzujem ho. Nesúhlasím s jeho niektorými formami protestu, aj v NR SR, avšak surové bitie ústavného činiteľa je nehoráznosť! Dnes on, zajtra ja, pozajtra poslanec Smeru," napísal Mikloško šéfovi rezortu vnútra. Hlinu podľa poslanca po zbití zavreli do auta, zaviezli ho na policajnú stanicu, dali mu putá, vybrali mu šnúrky z topánok a zavreli ho do cely predbežného zadržania. Zásah polície bol podľa Mikloška nezvládnutý, keďže príslušníci sa nesnažili Hlinu izolovať od extrémistov. "Napriek strate priestupkovej a trestnoprávnej imunity poslanca bitie poslanca sa prieči základom demokracie a pripomína neslávne zásahy z minulosti," myslí si Mikloško. 

Kaliňák poslancovi odpovedal, že počas pochodu sa situácia začala vyhrocovať a mohli byť ohrozené životy a zdravie účastníkov pochodu, ako aj Hlinu. Pri služobnom zákroku policajti podľa ministra vnútra použili donucovacie prostriedky, hmaty, chvaty a údery sebaobrany podľa zákona o policajnom zbore. "Donucovacie prostriedky vo vzťahu k osobe pána Hlinu použil policajt č. 1044 tak, aby dosiahol účel sledovaný služobným zákrokom, pričom použitý donucovací prostriedok a jeho intenzita boli v danej situácii primerané," reagoval Kaliňák. Použitie donucovacích prostriedkov vyhodnotili ako oprávnené a v súlade so zákonom o policajnom zbore. 

Alojz Hlina skončil 16. marca na policajnom oddelení po tom, ako sa snažil vlastným telom zastaviť pochod sympatizantov slovenského štátu k hrobu prezidenta Jozefa Tisa v Bratislave. Napriek tomu, že ho polícia zadržala, keďže narúšal ohlásené verejné zhromaždenie, Hlina bol s prístupom mužov zákona spokojný. "Mne sa ich podarilo obísť a aspoň symbolicky som urobil to, čo bolo cieľom blokády," povedal Hlina agentúre SITA v deň jeho zadržania políciou. "Hodnotím konanie polície ako profesionálne. Ale bol som zhrozený z toho, v akých priestoroch úradujú," povedal vtedy poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona