Kaliňák: Za nenahlásenie pobytu mimo SR nebudeme ľudí pokutovať

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 15:27 • 2 min
Kaliňák: Za nenahlásenie pobytu mimo SR nebudeme ľudí pokutovať

BRATISLAVA – Štát nebude automaticky pokutovať ľudí za to, že si nesplnia povinnosť nahlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí, vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

„Nemáme to záujem kontrolovať, človek tým spôsobuje škody sám sebe,“ povedal na dnešnom brífingu, kde vysvetľoval novelu zákona o hlásení pobytu a registri obyvateľov. Z nej vyplýva povinnosť nahlásiť ohlasovni v mieste trvalého bydliska plánovaný pobyt v zahraničí, ktorý presiahne tri mesiace. Novelu schválil parlament vo štvrtok a vyvolala vo verejnosti kritické reakcie. 

Podľa Kaliňáka sa stáva, že ľudia odídu na dlhšie mimo Slovenska a po návrate sa sťažujú, že štát zanedbal niektorú povinnosť voči nim ako napríklad doručovanie pošty či poskytovanie dávok. Uviedol prípad, keď si istá osoba pred vycestovaním požiadala o zmenu mena. Keďže jej úrady vyhoveli, no nevedeli o jej pobyte v cudzine, cestovné doklady sa osobe medzičasom zneplatnili. „Chceme, aby si občan uvedomil, že je to dobré. Ak to nespraví, je to na ňom, ale potom sa nemôže sťažovať,“ vysvetľoval minister. 

Minister vnútra tiež upozorňuje, že nahlásením pobytu v cudzine človek môže predísť neželaným dôsledkom exekúcie. "Napríklad občan po návrate z cudziny zistí, že je voči nemu vedené exekučné konanie a mnohokrát v niekoľkonásobne vyššej sume než bola pôvodne udelená pokuta," uviedol Kaliňák. Ľudia nahlásením pobytu nemusia potom obviňovať štát, že prišli o majetok, dodal. 

Pokuta hrozí podľa Kaliňáka v prípade, že nastane nenahlásením pobytu škoda. Výška sankcie je maximálne 33 eur. Kaliňák tvrdí, že za toto pokutu doteraz nikto nedostal. Vo väčšine prípadov, keď sa ľudia po návrate sťažujú, ľudia uznajú, že to bola ich chyba, mienil. 

Novelou zákona podľa Kaliňáka zdôraznili jednak povinnosť nahlasovania a zároveň zjednodušili samotné nahlasovanie. To by sa malo dať časom robiť aj cez internet. Nebude tak nevyhnutné ísť na ohlasovňu v mieste trvalého pobytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies