Kaliňák: Za nedostatkom policajtov sú prísne kritériá pri ich prijímaní do PZ

NETKY.SK • 3 Január 2017, 12:57 • 2 min
Kaliňák: Za nedostatkom policajtov sú prísne kritériá pri ich prijímaní do PZ

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra (MV) SR zápasí s nedostatkom policajtov. Hoci sa počet tabuľkových miest strážcov zákona minulý rok zvýšil o 1120, ich skutočný počet sa zvýšil len minimálne. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka za to môže viacero faktorov. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

„Máme veľmi prísny výber. Posunuli sme vek na 21 rokov, to znamená, že sme stratili tri ročníky, ktoré sa predtým do polície prijímali. Medzičasom si už niektorí stihnú nájsť kvalitnú prácu, nie sme už, ako to bolo v dobe krízy, takým prístavom a oázou stability a naše platy tak nepresahujú súkromnú sféru, ktorej je čoraz ťažšie konkurovať. Napriek tomu sú výhody zamestnania na polícii určite zreteľné,“ povedal Kaliňák. Podľa neho ide napríklad o výsluhový dôchodok či ďalšie benefity v sociálnej oblasti.

 

Napriek tomu chce rezort vnútra prácu v Policajnom zbore (PZ) viac zatraktívniť. Podľa Kaliňáka majú záujem poskytnúť strážcom zákona najmä zvýšenú možnosť kariérneho postupu. „Kariéra bude jasnejšia v tom, že policajt bude vedieť, kam sa vie dostať za niekoľko rokov,“ uviedol minister.

 

Podľa údajov MV SR malo ku koncu roka 2016 na Slovensku slúžiť 24.167 policajtov, reálne ich však bolo približne 92 percent z plánovaného počtu. Pre porovnanie, v novembri 2015 bol plánovaný stav 23.047 príslušníkov Policajného zboru, obsadenosť dosahovala úroveň 97 percent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies