Kaliňák vymieňa autopark, pribudnúť má 1500 nových áut

NETKY.SK • 5 November 2013, 09:50 • 2 min
Kaliňák vymieňa autopark, pribudnúť má 1500 nových áut

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR nakúpi počas najbližších štyroch rokov 1500 až 1600 nových automobilov a podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nie je náhodou, že v zatiaľ jednom ukončenom tendri boli úspešné modely vyrábané na Slovensku. Povedal to v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Vymeníte kompletne celý autopark?
Nie, samozrejme, že nie. Rád by som, ale určite sa to nedá. Z približne osemtisíc áut, ktoré má ministerstvo vnútra k dispozícii, meníme 1500 alebo 1600. Meníme autá, ktoré sú staršie ako osem rokov alebo 200.000 kilometrov. Tie, ktoré budú v stave ako-tak funkčné, ponúkneme obciam. Často ich používajú na dovoz stravy pre dôchodcov a podobne. Zmluvy, ktoré sa snažíme robiť, majú byť dostatočne veľké, aby boli k dispozícii v prípade potreby aj ostatným štátnym organizáciám alebo komukoľvek, kto sa k týmto obchodom pripojí. Teraz musíme výrazne nadlimitovávať naše potreby. Napríklad dodávky, tam je myslím 500 kusov, no v skutočnosti potrebuje do 200 kusov, ak počítam aj hasičov, Horskú záchrannú službu a políciu. Čiže tých 300 je voľný priestor pre ostatné organizácie a hlavne nie je povinnosť to vyčerpať. Je to lepšie ako robiť narýchlo súťaže, v ktorých sa potom robia strašné chyby.

Čiže budú sa kupovať dodávky, autá nižšej strednej triedy a vyššej strednej triedy?
Z vyššej strednej triedy my potrebujeme minimum, tú vlastne používame menej, lebo sme nahradili niektoré passaty pre policajný výkon golfami combi. Sú približne rovnakej motorizácie, ale sú o niečo ľahšie, takže s menšou spotrebou. Potom budú ešte terénne vozidlá, pretože napríklad x-traily (Nissan X-Trail – pozn. TASR), ktoré používa polícia, majú päť rokov, ale prakticky každý, mimo Bratislavy, je cez 200.000 kilometrov. 

Pri autách vyššej strednej triedy je orientačný limit ich ceny 40.000 eur. Dajú sa pritom kúpiť aj za polovicu. Prečo?
Závisí od každého, aké auto si chce kúpiť. My sme nechceli dávať limity, každá organizácia si bude musieť uzatvoriť kúpnu zmluvu na to, aby nejakým spôsobom mohli nakúpiť. Ak si pamätám, my nakupujeme superby (Škoda Superb - pozn. TASR), to je auto, ktoré nás zaujíma, a tuším, že niekde okolo 20.000 eur. U nás je dôležitá najmä motorizácia, nie výbava. Ku každému nákupu ešte bude elektronická aukcia, čiže ceny ešte nemôžete mať k dispozícii, lebo cena je definitívne stanovená elektronickou aukciou. Teraz nakupujeme peugeoty, kie, golfy a hyundaie, mňa môže iba tešiť, že všetky majú svoj rodokmeň na Slovensku. 

Je to náhoda?
Podľa mňa to nie je úplne náhoda, podľa mňa to je aj odpoveď samotných výrobcov. Sú radi, ak môžu mať vlastnú kapacitu a možno dajú aj väčšiu zľavu, a tým pádom uspeli aj voči ostaným automobilkám, že môžu byť trochu veľkorysejší k štátu, v ktorom produkujú.

Vnímate to aj ako investíciu do slovenskej ekonomiky? Ide o 60 miliónov počas štyroch rokov.
Keby to bolo 600, tak by sme mohli povedať, že to má aj nejaký serióznejší impakt. No určite to má nejaký význam, pretože najmä v prípade menších áut, kde prepad na trhu bol, tak sú to stovky kusov a patríme medzi väčších zákazníkov. Určite som radšej, ako keby som mal objednávať autá niekde spoza hraníc. 

Čo bude s autami, ktoré budú vyradené?
Máme záujem o dve cesty. Jedna z nich je pomoc obciam, čo je štandardný postup. V tomto prípade ich bude (vyradených automobilov – pozn. TASR) trochu viac, takže chceme to rozdeliť na dve časti. Autá, ktoré si myslíme, že sú nad rámec toho, čo obec potrebuje, alebo sú v stave, že by im boli skôr danajským darom, by sme radi urobili elektronickú aukciu a sľubujeme si od toho, že sa nám ešte nejaké eurá vrátia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona