Kaliňák: Výcvik slovenských policajtov prebieha štandardne a rovnako ako v okolitých krajinách

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 16:15 • 2 min
Kaliňák: Výcvik slovenských policajtov prebieha štandardne a rovnako ako v okolitých krajinách

BRATISLAVA – Výcvik slovenských policajtov prebieha podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka štandardne a rovnako ako v okolitých krajinách. Ako povedal dnes novinárom, policajti ročne vystrieľajú deväť miliónov nábojov, teda na jedného policajta vychádza na jeden mesiac tridsať vystrelených nábojov. Výcvik majú päťkrát do roka.

slovakia

left justify in out

"Na Lešti je možné cvičiť aj streľbu počas jazdy na terče. Urobenie stopercentnej simulácie nie je možné. Cesta nebýva rovná. Predchádzané auto vytláča policajné auto,“ zdôraznil minister.

Unikajúce auto podľa Kaliňáka mohlo spôsobiť čelnú zrážku, a tým mohlo byť viac obetí. „Napriek tomu, že výstrel padol na rovnom úseku pri kúrii, auto pokračovalo v jazde ďalej. Auto teda pokračovalo v jazde aj po zranení pasažiera. Keby nedošlo k havárii, je otázka, kedy by auto zastalo,“ povedal minister vnútra. Vodič auta podľa neho ohrozil viacero protiidúcich áut.

Prípad bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra a bude posudzovať zákonnosť použitia zbrane policajtom. Kaliňák informoval o svedeckých výpovediach chlapca a dievčaťa z auta, ktoré policajti prenasledovali. Vo výpovediach podľa Kaliňáka uviedli, že ich auto viackrát ohrozilo účastníkov cestnej premávky.

 

„To je jedna z vecí, ktorá mala vplyv na rozhodovanie policajtov a použitie prostriedkov. Vo výpovediach pasažierov bolo, že vodič nechcel umožniť policajnému autu, aby ich prebehlo a zablokovalo. Tým sa vyčerpali možnosti, ktoré boli k dispozícii a došlo k použitiu zbrane, ktoré sa skončilo tragicky,“ zdôraznil Kaliňák s tým, že čaká návrhy opozície pri použití auta ako zbrane, pretože pravidlá, podľa ktorých policajti postupovali, platia dlho, možno od roku 1989.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zdôraznil, že opozícia sa rozchádza s ministrom vnútra a vedením polície v tom, či je správne strieľať na autá plné civilov, ktoré na výzvu polície nezastavia. „Myslíme si, že je to nesprávne. Minister vnútra a policajný prezident takéto konanie obhajujú. Oni tvrdia, že metodické usmernenia k takýmto situáciám sú dostatočné, my tvrdíme, že ich treba dopracovať,“ povedal Galko.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že policajné auto sa snažilo unikajúceho šoféra zastaviť tým, že ho predbehne a zablokuje mu cestu, pričom ho chceli zastaviť červeným terčíkom. Vodič však policajné auto vytláčal z cesty. Šofér unikajúceho auta ohrozil svojou jazdou osem protiidúcich áut. Policajti použili viacero varovných výstrelov s odstupom 30 sekúnd.

 

„Výsluchy to potvrdzujú. Počuli zvukové znamenia, videli svetelné, počuli varovné výstrely. Že bol policajt opatrný, svedčí, že vystrelil len raz. Keď videl, že je to neúčinné, nepokračoval v streľbe,“ vyhlásil Gašpar. Okrem toho policajt informoval aj operačné stredisko. To informovalo ďalšie hliadky. Podľa neho zastavovacie pásy nemohli byť použité, pri rýchlej jazde mohlo dôjsť k vážnej havárii auta. Policajti by museli zastaviť ostatné autá, aby oni nenaleteli na pás.

Opozícia požiada v pondelok o zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom chce počuť, čo sa stalo počas víkendu pri Hronskom Beňadiku, kde pri policajnej streľbe zahynul 17-ročný chlapec. Výbor rokoval na poludnie a bude ešte v schôdzi pokračovať. Opoziční poslanci chcú od ministra vedieť, ako sa dá podobným incidentom predísť.

Polícia cez víkend počas nočnej naháňačky postrelila 17-ročného chlapca. Policajné auto stálo na vedľajšej ceste pri Novej Bani. Hliadka si všimla, že po hlavnej ceste prechádza Seat. Jeho 19-ročný vodič zo Zlatých Moraviec mal už trikrát uložený zákaz šoférovania. Polícia sa snažila auto zastaviť, no jeho vodič zrýchlil.

 

Policajti zapli majáky a začali auto prenasledovať. Keďže jeho vodič urobil manéver, ktorým ohrozil autá v protismere, vystrelili niekoľko varovných výstrelov. Vodiča však nezastavili. Nasledoval výstrel na auto, no aj po ňom vodič pokračoval v rýchlej jazde až do Hronského Beňadiku, kde auto havarovalo. Policajti následne zistili, že v aute sa nachádza postrelená osoba. Privolali záchranku, no 17-ročný Tomáš zraneniam na mieste podľahol. V aute sa okrem vodiča a postreleného chlapca nachádzalo ešte jedno dievča a ďalší mladík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona