Kaliňák: Volebné pravidlá pôjdu do parlamentu v marci

NETKY.SK • 8 Február 2014, 19:05 • 2 min
Kaliňák: Volebné pravidlá pôjdu do parlamentu v marci

BRATISLAVA - V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

O nových volebných kódexoch bude parlament rokovať už na nasledujúcej, marcovej schôdzi Národnej rady SR. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

Legislatíva bola pôvodne pripravená už v lete 2013, v predkladanej forme s ňou však nesúhlasila opozícia. Kaliňák preto hľadal konsenzus rokovaním s opozičnými politickými stranami. "Začali sme rokovať so šiestimi stranami, teraz je ich desať. Opozícia sa štiepi delením," poznamenal s tým, že napriek tomu sa podarilo dostať blízko k definitívnej dohode.

"Máme to pri konci, dohoda je na všetkých bodoch. Predpokladám, že na marcovej schôdzi by tento zákon mohol byť schválený," konštatoval Kaliňák. Zároveň ale pripustil, že mu jednotlivé strany chceli ešte predložiť presnejšie predstavy o definícii kontrolného volebného orgánu. "Zatiaľ som žiadne návrhy nedostal, ale verím, že čoskoro prídu," poznamenal.

Ak by parlament postupoval podľa Kaliňákových očakávaní, v marci by mohol splniť svoj sľub o zladení volebných pravidiel tak v oblasti samotných volieb, ako aj v oblasti predvolebných kampaní.

Čo sa týka ďalších plánovaných legislatívnych zmien, podľa Kaliňáka by sa ešte "túto jar" mal dostať do NR SR zákon o oznamovaní korupcie. "Whistleblowering je pripravený, ide do medzirezortného pripomienkového konania," povedal.

"Na základe gorilích protestov každá politická strana podpísala určité záväzky. Napríklad aj financovanie politických strán," reagoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "My sme na základe toho pripravili návrh zákona, ktorý bol prekonzultovaný aj s mimovládnymi organizáciami. Keď sme dali návrh do parlamentu, poslanci Smeru to z parlamentu vyhodili," dodal s tým, že aspoň financovanie kampaní prostredníctvom transparentných účtov prevzalo do svojho vlastného návrhu ministerstvo vnútra. Upozornil, že napríklad KDH chcelo presadiť zákon o lobingu, Smer-SD to však neumožnil.

Kaliňák reagoval, že Most-Híd bol dva roky vo vláde a normu, ktorú teraz predkladal v opozícii, mohol ľahko presadiť ešte vtedy, z vládnej pozície. "Dva roky ste mali priestor všetky tieto návrhy predložiť a schváliť, mali ste tie hlasy. Vtedy ste odvahu nemali," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona