Kaliňák: Vo Vrátnej doline sa osvedčila spolupráca hasičov a záchranárov

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 16:01 • 2 min
Kaliňák: Vo Vrátnej doline sa osvedčila spolupráca hasičov a záchranárov

TERCHOVÁ - Pri záchranárskych prácach po zosuve a ničivej prívalovej vlne vo Vrátnej doline sa osvedčil princíp spolupráce medzi profesionálnymi a dobrovoľnými hasičmi a medzi Horskou záchrannou službou a dobrovoľnou horskou službou.

slovakia

left justify in out

Po obhliadke odstraňovania následkov vo Vrátnej doline to dnes povedal podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák.
     

Popri stovke profesionálnych hasičov a záchranárov pracovalo podľa Kaliňáka vo Vrátnej doline 180 dobrovoľných hasičov zo Zázrivej, Námestova, Turzovky, Skalitého, Martina-Priekopy, Dobrovoľný hasičský zbor zo Sučian, Oravský záchranný systém a Dobrovoľný hasičský zbor z Trnavy. „Treba povedať, že na slovenské pomery sa vykonala aj nebývalá záchranná akcia 25 horských záchranárov a desiatich dobrovoľných horských záchranárov, ktorí evakuovali 122 ľudí od chaty Vrátna na rôznych lanových systémoch. Cez najhoršie úseky zlaňovali trojmesačné dieťa a niekoľko veľmi malých detí. A čo je najpodstatnejšie, že sa všetkých podarilo zachrániť bez akejkoľvek ujmy na zdraví,“ skonštatoval podpredseda vlády SR.
     

„Možnosť, že pri povodni niekto zahynul, sa zatiaľ vylúčiť nedá. Ale je niekoľko indícií, ktoré hovoria o tom, že po takomto období by ste mali určite hlásenú nejakú zásadnejšiu nezvestnosť. Aj keby išlo o zahraničných turistov, pravdepodobne by ich už niekto začal hľadať. Takúto informáciu zatiaľ nemáme, ale vylúčiť sa to určite nedá. Vždy sú možnosti, keď je niekto absolútne sám a vybral sa na cestu. A nie je dôvod, aby v niekoľkodňovom odstupe už bola informácia o jeho nezvestnosti,“ povedal Kaliňák.
     

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár zdôraznil, že vo Vrátnej doline sa veľmi podrobne venujú zosuvom. „Geologický ústav bude robiť prieskum v časti, ktorá je zosuvná. Pretože letka ministerstva vnútra identifikovala ďalšie potenciálne miesta zosuvu v prípade väčších prívalových dažďov. Z tohto dôvodu vyhlásila obec Terchová mimoriadny stav,“ uviedol Blanár. 
     

Pripomenul, že ŽSK, v ktorého správe je zničená cesta z Terchovej do Vrátnej doliny, už požiadal o prvotnú finančnú injekciu 3,06 milióna eur a v pondelok o nej bude rokovať vláda. „Náklady len za ŽSK odhadujeme od štyroch do šiestich miliónov eur. Čo sa týka obce, ktorá musí pôsobiť aj na celom území, ktoré nie je čisto len v jej majetku, to sa týka napríklad aj odstránenia sutiny v časti hornej lanovky, náklady sa pohybujú okolo 2,2 milióna eur. Ale sú to veľmi hrubé čísla a môžu byť úplne iné, keď budeme postupovať pri odstraňovaní škôd,“ podotkol predseda ŽSK.
     

Upozornil, že Vrátna dolina je pre turistov uzavretá. „Chcem všetkých turistov poprosiť, aby nechodili do Vrátnej doliny, pokiaľ je vyhlásený zákaz vstupu. Pretože ohrozujú nielen svoj život, ale aj záchranárske práce. My sa budeme snažiť primerane, podľa toho, ako sa bude postupovať s odstraňovaním škôd, sprístupniť tie časti Vrátnej doliny, ktoré budú môcť byť z hľadiska bezpečnosti sprístupnené. Ale dnes môžem povedať, že to je otázka mesiaca až dvoch,“ dodal Blanár.
     

Rozbúrený potok po pondelkovej (21.7.) silnej búrke a prívalovom daždi podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny a pre bežných návštevníkov je stále uzavretá. Horskú chatu Vrátna pri lanovke na hrebeň Malej Fatry zatopilo. Prívalová vlna po zosunutí svahu strhla okolo 50 zaparkovaných áut a desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona