Kaliňák: Vládny návrh protikorupčného zákona by mal byť hotový na jeseň

NETKY.SK • 30 August 2013, 12:21 • 2 min
Kaliňák: Vládny návrh protikorupčného zákona by mal byť hotový na jeseň

BRATISLAVA - Vládny zákon o ochrane oznamovateľov korupčného správania, tzv. protikorupčný zákon, by mohol byť predložený do legislatívneho procesu v priebehu jesene. Na tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ako dodal, zákon je v súčasnom období vo finálnej fáze.

slovakia

left justify in out

"Pre mňa je veľmi dôležité, že nejde len o korupciu, ale intenzívne diskutujeme o pomerne širokom spektre nekalých praktík, ktoré by mali byť tiež toho súčasťou," uviedol Kaliňák na margo návrhu zákona, na ktorom pracuje zmiešaná komisia ministerstiev vnútra, spravodlivosti, kultúry a práce i mimovládnych organizácií. Hlavným koordinátorom je splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

"Chceme, aby ten zákon bol komplexný a kvalitný. Nemajú to byť výstrely našich kolegov z opozície," doplnil šéf rezortu vnútra. Reagoval tak na návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi z dielne predsedu KDH Jána Figeľa. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) Figeľov návrh zákona mal viaceré chyby. "Jednou z najzávažnejších bolo finančné ohodnotenie oznamovateľov korupcie, ktoré je v priamom a príkrom rozpore s ustanovením trestného zákona. Ten dáva povinnosť tým, ktorí sa dozvedia o korupcii, to aj oznámiť. Navyše, ak neoznámia takéto správanie, tak sú trestne stíhateľní," doplnil. Ťažiskom vládneho zákona bude podľa neho to, že oznamovatelia budú chránení.

Minister vnútra pripustil, že priestor pre motiváciu oznamovateľov korupcie tu je. "Odmeňovanie nemôže fungovať generálne, bavíme sa o tom v prípadoch, kde príde k nejakej úspore, tam chceme, aby bola nejaká možnosť ani nie motivácie, ale formy poďakovania," ozrejmil Kaliňák. O konkrétnej podobe však budú ešte rokovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies