Kaliňák víta návrh revízneho postupu, ktorý umožní pozastaviť bezvízový styk

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 16:56 • 2 min
Kaliňák víta návrh revízneho postupu, ktorý umožní pozastaviť bezvízový styk

BRUSEL - Rokovania ministrov vnútra EÚ, ktoré sa konali dnes v Bruseli, boli podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka posunom vpred z hľadiska hľadania nástrojov na boj proti nelegálnej migrácii.

slovakia

left justify in out

Kaliňák upozornil, že najnovšie návrhy niektorých krajín sú totožné s politikou, ktorú Slovensko presadzovalo už pred rokom. Zdôraznil, že rada ministrov skonštatovala zníženie počtu migrantov cez balkánsku trasu, čo je podľa neho dané uzavretím macedónsko-gréckej hranice a tiež zvýšenou aktivitou Turecka, ktorá vyplýva z protimigračnej dohody s EÚ. Minister upozornil, že zatiaľ ani otvárajúca sa stredomorská migračná trasa zo severu Afriky nemá takú "výdatnosť" ako pred rokom.

 

"Možno nás skúsenosti z minulého roku budú motivovať, aby sme pri cestách migrantov z Líbye alebo Egypta tie opatrenia prijali oveľa rýchlejšie, a dá sa povedať, že mnohé z nich už budú do značnej miery na pleciach slovenského predsedníctva v EÚ," uviedol Kaliňák. V tejto súvislosti dodal, že Slovensko bude na čele EÚ postupne pokračovať v dobrých začatých aktivitách holandského predsedníctva, viaceré z nich rozvinie a položí tak základné kamene, na ktorých chce EÚ postaviť politiku boja proti nelegálnej migrácii.

 

Kaliňák pripomenul, že Rada EÚ dnes rokovala aj o posilnení readmisií a návratovej politiky, čo Slovensko podporuje. Dôsledné uplatňovanie readmisií podľa neho funguje i ako prevencia, najmä voči ekonomickým utečencom, intenzívnejšie zapája do riešenia problémov susedné štáty EÚ a vyvíja tlak aj na krajiny pôvodu migrantov, nielen na krajiny ich tranzitu. V oblasti vízovej politiky EÚ, ktorá bola tiež témou ministerských debát, podľa Kaliňáka treba oceniť návrh tzv. "revízneho postupu". Ten znamená dočasné (polročné) pozastavenie bezvízového styku a mal by začať fungovať vždy, keď niektoré prvky zakotvené v rámci dohôd o bezvízovom režime prestanú platiť.

 

Systém záchrannej brzdy, ako ho označujú médiá, by sa mal týkať štvorice krajín, ktoré majú alebo budú mať krátkodobý bezvízový styk s EÚ: Gruzínska, Kosova, Turecka a Ukrajiny.

"Môže byť voči nim pozastavený bezvizový styk, a to je už silný nástroj, ktorý získavame v oblasti readmisie," opísal situáciu Kaliňák. Spresnil, že SR tento návrh naplno podporuje, práve preto, že zjednodušuje možnosť pozastaviť bezvízový styk.

 

Zo štyroch uvedených krajín Slovensko susedí len s Ukrajinou a s tou má SR podľa ministra vnútra dohodnutú dobrú a funkčnú readmisnú dohodu, ktorá môže byť modelom aj pre iné krajiny. Dodal, že migrácia samotných Ukrajincov na Slovensko je minimálna, z hľadiska revízneho postupu by sme mohli mať skôr problémy s občanmi ostatných bezvízových tretích krajín.

Kaliňák zdôraznil, že dohoda o revíznom postupe zatiaľ nebola prijatá, dnes prebehla len politická diskusia, keďže viacero štátov má vlastné návrhy a okrem toho silnie aj tlak na to, aby Turecko splnilo zvyšných 12 z celkovo 72 kritérií EÚ pre uvoľnenie doterajšieho vízového režimu.

 

"Tá brzda nastúpi do platnosti vždy, keď budú pochybnosti o dodržiavaní pravidiel. Pre nás je najpodstatnejšia readmisia. Len čo budeme mať pocit, že niektoré pravidlá, ktoré sa dotýkajú organizovaného zločinu, sú zneužívané bezvízovým stykom, tak okamžite nastúpi výhrada zo strany individuálneho členského štátu. V tom je to zjednodušenie," opísal novovytvárajúci sa mechanizmus Kaliňák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies