Kaliňák: Verí, že lekári Ficovi dnešnú účasť na vláde prepáčia

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:36 • 2 min
Kaliňák: Verí, že lekári Ficovi dnešnú účasť na vláde prepáčia

BRATISLAVA – V nedeľu premiéra Roberta Fica prepustili z nemocnice do domáceho liečenia a dnes sa zúčastnil na rokovaní vlády. Niektorých členov vlády jeho účasť prekvapila, ale vnímali to pozitívne. Premiér viedol iba prvú časť zasadnutia a potom z rokovania odišiel. Druhú časť, na ktorej sa ako hosť zúčastnil generálny tajomník Rady EÚ Jeppe Tranholm-Mikkelsen, už viedol vicepremiér Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a minister vnútra Robert Kaliňák Ficovu účasť na rokovaní označil za "pozitívne prekvapenie“. "Tí, ktorí ho poznajú ale vedia, že až také prekvapivé to nie je. Vôľa a sebazaprenie u premiéra sú všeobecne známe,“ dodal.

 

Podľa Kaliňáka prišiel Fico na limitovaný čas a pre všetkých členov vlády to bol dobrý signál, že je s nami a myslí na nás. Sme jeden tím, pred ktorým sú teraz veľmi dôležité úlohy, konštatoval. Či bude Fico pravidelne viesť rokovania vlády Kaliňák nevedel. „Je v dennom kontakte s činnosťou vlády, ministrami aj členmi koalície,“ zdôraznil. Kaliňák dodal, že v prípade Fica išlo o veľmi zásadnú operáciu, rehabilitácia si vyžaduje disciplínu pacienta a verí, že tento drobný "odskok" mu lekári prepáčia.


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker uviedol, že bol informovaný o tom, že Fico dnes na vládu príde. Premiér je podľa neho dôsledný pacient, snaží sa rýchlo zotaviť, chodí pravidelne na kontroly a preto predpokladá, že to, čo robí, robí po konzultácii s lekármi. „Chcel dať signál, že je činný v práci,“ myslí si Drucker. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná uviedla, že dnešné rokovanie vlády za účasti premiéra bolo príjemné. Všetci mu prajeme zdravie. Je potešujúce, že po takom závažnom zákroku, aký absolvoval, sa už dnes dostavil na vládu.

 

„Z jeho strany je to mimoriadny počin,“ uviedla ministerka. Šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská uviedla, že účasť premiéra ju prekvapila, ale bol podľa nej v primeranej kondícii, aby mohol viesť vládu. „Vždy je dobre, keď vidíme, že sa ľudia možno aj po ťažších zdravotných situáciách vracajú do normálneho života,“ dodala. Žitňanská ale nechcela posudzovať, či sa nevrátil Fico do práce skoro.

 

Minister hospodárstva Peter Žiga uviedol, že premiér bude podľa neho do začiatku nášho predsedníctva v Rade EÚ fit. Odporúča mu ale kúpele, lebo to, čím prešiel, nie je jednoduché a vyžaduje si to čas na rehabilitáciu.


Premiér Robert Fico podstúpil 22. apríla v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave kardiochirurgický zákrok. Hospitalizovaný tam bol od 14. apríla. Podrobnosti o premiérových zdravotných ťažkostiach na jeho žiadosť a žiadosť rodiny ústav nezverejňoval. Podľa informácii Denníka N Ficovi pre zúžené cievy urobili lekári bypass. Po dohode ho v práci, tam kde bola potrebná jeho fyzická prítomnosť, zastupovali vicepremiéri.


Premiér prepustenie do domácej liečby oznámil v nedeľu cez Facebook. "Dnes ma prepustili a čaká ma rehabilitácia," napísal Fico na svojom profile. Ako ďalej napísal, 16 dní mal možnosť z blízka sledovať prácu lekárov, zdravotných sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov v špičkovom ústave. Všetkým za to, čo urobili preňho a čo robia pre ostatných pacientov, poďakoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona