Kaliňák verí, že EÚ už začne riešiť príčiny a nie dôsledky migračnej vlny

NETKY.SK • 31 August 2015, 13:56 • 2 min
Kaliňák verí, že EÚ už začne riešiť príčiny a nie dôsledky migračnej vlny

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) verí, že na ministerskej schôdzi 14. septembra sa konečne začnú riešiť príčiny migračnej vlny, a nie len jej dôsledky. Vyhlásil to dnes po skončení mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Summit, venovaný prílevu migrantov, zvolalo Luxembursko, ktoré momentálne predsedá Európskej únii.

Kaliňák považuje za správne opatrenia, ktoré cez víkend načrtli ministri vnútra Nemecka, Francúzska a Británie.

Podľa Kaliňáka riešia zastavenie migračnej vlny a vyselektovanie tých, ktorí skutočne potrebujú ochranu, pretože sú ohrozené ich životy, ako aj životy ich rodín.

 

Krajiny EÚ by na základe ich návrhu mali spoločne zostaviť zoznam takzvaných bezpečných krajín, čo by malo uľahčiť vrátenie odmietnutých žiadateľov o azyl.

 

Taktiež by mali vzniknúť špecializované centrá v Grécku a Taliansku, ktoré budú slúžiť na registráciu prichádzajúcich migrantov a identifikáciu tých, ktorí potrebujú pomoc. Mali by začať fungovať do konca tohto roku.

 

"O týchto návrhoch sme hovorili už pred pol rokom - rokom viackrát. Som rád, že sa dostávajú konečne do života, lebo doteraz bola téma len o prerozdelení. Vyzeralo to tak, že Európska únia nemá problém s vlnou utečencov, ale má problém iba s ich prerozdelením," konštatoval Kaliňák.

 

Zároveň kritizoval fakt, že Európa v minulosti prijala viac utečencov, o ktorých sa dokázala adekvátne postarať a integrovať ich. Teraz sú podľa neho v niektorých európskych mestách vytvorené getá, pričom EÚ sa tvári, že ich nevidí.

 

"Slovensko je pripravené pomôcť po zriadení záchytných táborov napríklad v Taliansku a Grécku personálne, finančne aj technicky. Sme pripravení presne zadefinovať sumu peňazí, ktoré vieme poskytnúť nárazníkovým krajinám," deklaroval premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Tú by mala v stredu (2.9.) bližšie špecifikovať vláda.

 

Fico súčasne tvrdo odmietol povinné kvóty. "Ak by sa schválil mechanizmus automatického prerozdeľovania všetkých migrantov, tak sa raz ráno zobudíme a budeme tu mať 100.000 ľudí z arabského sveta. A tento problém by som nerád niekedy na Slovensku riešil," konštatoval.

 

Vláda má okrem toho naďalej záujem riešiť situáciu s prílevom migrantov v mieste jej vzniku, teda v Líbyi či Sýrii

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies